back to top
25.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

25.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Σουδάν: Συνεχίζονται οι μάχες παρά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός

Διαβάστε επίσης

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονταν στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, λίγη ώρα αφότου ο στρατός ανακοίνωσε ότι προχωρά σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός αρχής γενομένης από σήμερα, σύμφωνα με μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ακούγονταν σποραδικά και αεροπορικά πλήγματα, πρόσθεσε η ίδια πηγή ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διεξάγονταν οδομαχίες στην πρωτεύουσα μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συνομίλησε με τον πρόεδρο του Τζιμπουτί Ισμαήλ ‘Ομαρ Γκέλεχ σήμερα και οι δύο προέτρεψαν για την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο ηγέτες “συμφώνησαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και το Τζιμπουτί θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους για αποκλιμάκωση της βίας και την προστασία των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών μας”, δήλωσε εκπρόσωπος του Σούνακ σύμφωνα με ανακοίνωση που διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Από τις μάχες έχουν σκοτωθεί 413 άνθρωποι και άλλοι 3.551 τραυματίστηκαν, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το συνδικάτο των γιατρών ανακοίνωσε ότι το 70% των νοσοκομείων στις εμπόλεμες ζώνες έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, καθώς πολλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Τέσσερα νοσοκομεία χτυπήθηκαν σήμερα στο αλ Ομπέιντ, μια πόλη που απέχει 350 χιλιόμετρα νοτίως του Χαρτούμ.

Στο Νταρφούρ, μια από τις φτωχότερες επαρχίες του Σουδάν, «η κατάσταση είναι καταστροφική», είπε ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί ασθενείς που τους νοσηλεύουμε ακόμη και στο πάτωμα, στους διαδρόμους, γιατί απλούστατα δεν έχουμε κρεβάτια», περιέγραψε.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για την άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν.

Όπως γνωστοποιούν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των δύο τραυματιών και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα