16.2 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

16.2 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Τσίπρας από Βερολίνο: Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

“Η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη” τόνισε ο Α. Τσίπρας μετά το πέρας της συνάντησης του στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σόλτς, με τον οποίο συζήτησαν την ανάγκη συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων σε κάθε χώρα της Ε.Ε.

Ο Α. Τσίπρας παρουσίασε στον Γερμανό Καγκελάριο το σχέδιο του για μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας.

“Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Και η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη.” τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

“Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω σήμερα με τον Καγκελάριο Σολτς για τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιο μου για μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας. Που θα επαναφέρει στην Ελλάδα τους κανόνες του κράτους δικαίου και θα αφήσει πίσω τις πελατειακές πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας. Ένα σχέδιο που στόχο έχει τη μείωση των ανισοτήτων, ένα σχέδιο που στόχο έχει την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στοχευμένες ξένες επενδύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να συμπεριληφθούν και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς βέβαια και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα, είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω τις θέσεις μας για την εξωτερική πολιτική. Την ανάγκη να ξαναγίνει η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και βεβαίως να προχωρήσουμε σε μια νέα ευρωτουρκική ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα με σαφείς, όμως, κόκκινες γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών μας στην Χάγη.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τονίσαμε την ανάγκη της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και σε κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο όπου η δεξιά συνεργάζεται με την ακροδεξιά σε μια σειρά από χώρες και αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη.

Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Και η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη.”

Σύμφωνα  με την Deutsche Welle δεν είναι τυχαίο ότι ο καγκελάριος Σολτς επέλεξε το Βίλι Μπραντ Χάους, την ιστορική έδρα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών με το χαρακτηριστικό άγαλμα της εμβληματικής μορφής της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, του καγκελάριου Βίλι Μπραντ για  να συναντήσει το πρωί της Παρασκευής τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle  “μπορεί το Βίλι Μπραντ Χάους να μην έχει την αίγλη και την πολιτική ακτινοβολία της καγκελαρίας, έχει όμως εξέχουσα συμβολική σημασία: η συνάντηση αυτή γίνεται λίγο πριν από τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές.

Σπανίως άλλωστε ο Γερμανός καγκελάριος επιδιώκει τέτοιες συναντήσεις με προεκλογικό άρωμα. Θέλει όμως αυτή τη φορά να ενημερωθεί “από πρώτο χέρι” για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, από την Ανατολική Μεσόγειο ως τα Δυτικά Βαλκάνια -στην ενταξιακή πορεία των οποίων η γερμανική συγκυβέρνηση προσδίδει μέγάλη σημασία- ακούγοντας και την άλλη πλευρά, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, άρτι αφιχθείς από την Πορτογαλία, όπου παρεβρέθη στα 50 χρόνια του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος Partido Socialista (PS), ο Όλαφ Σολτς θέλησε έτσι να συναντήσει και μάλιστα για σχεδόν μια ώρα τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και επικεφαλής ενός αριστερού κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει ως παρατηρητής στις διεργασίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και “φλερτάρει” εδώ και χρόνια και με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες- γεγονός που αποδεικνύεται και από το ξαφνικό τετ-α-τετ με τον Όλαφ Σολτς.

“Η απλή αναλογική ευνοεί κυβερνήσεις συνεργασίας”

Σε προεκλογικούς τόνους κινήθηκε χθες και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα καθώς και η συζήτηση με την θεατρολόγο Μαργαρίτα Τσώμου σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ της Αριστεράς που διήρκεσε πάνω από μία ώρα και ξεκίνησε με μια τεχνική “κακοτοπιά” εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στο σύστημα μετάφρασης.

Παρόλα αυτά, τα μηνύματα ήταν πολλά και εφ’ όλης της ύλης. “Αμφίρροπη” χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την εκλογική μάχη στην Ελλάδα που όπως είπε μπροστά σε ομογενείς αλλά και Γερμανούς, “θα κριθεί στην κάλπη” τονίζοντας ότι το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής “ευνοεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας”. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε και από το Βερολίνο πρόσκληση στα κόμματα του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου “πλην της Νέας Δημοκρατίας και της ακροδεξιάς” για μετεκλογικές συνεργασίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “δεν θα κάνουμε διαχωρισμούς. Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα”.

“Δεν αξίζει στην Ελλάδα ο ρόλος του δεσμοφύλακα της Ευρώπης”
Δεν έλειψαν όμως και οι αναφορές στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει στην Ευρώπη σοβαρά η συζήτηση για νόμιμες μεταναστευτικές οδούς κι ένα σύγχρονο σύστημα ασύλου και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. “Δεν μας αξίζει ο ρόλος του δεσμοφύλακα της Ευρώπης” υπογράμμισε λέγοντας ότι η βάση της όποιας λύσης θα πρέπει να εδράζεται στην αλληλεγγύη. “Αντιγράφοντας τον Τραμπ δεν λύνεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι υποκρισία και λαϊκισμός” ανέφερε τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και το δικό του σχόλιο περί “ορμπανοποίησης” της Ελλάδας, όρος που παραπέμπει στην αυταρχική διακυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία και που χρησιμοποιείται τελευταία από διάφορους παράγοντες για την περιγραφή κυβερνητικών παρεμβάσεων στους χώρους της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και των ΜΜΕ. “Δεν μου αρέσει ο χαρακτηρισμός ‘ορμπανοποίηση’ ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας (…) είναι βαριά η λέξη “ορμπανοποίηση” σημείωσε, τονίζοντας ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία και για να φέρει περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία και εν τέλει κράτος δικαίου.

“Δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία αλλά μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια και τρόικα” ανέφερε κλείνοντας και παρουσιάζοντας ενώπιων ομογενών και Γερμανών ακροατών τα βασικά σημεία του προεκλογικού προγράμματος του κόμματός του”

Γιώργος Κατσίγιαννης, Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα