back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τσίπρας στην DW: Να ξαναγίνει η Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα

Διαβάστε επίσης

«Το στοίχημα για την Ελλάδα τώρα δεν είναι να μείνει στην Ευρώπη αλλά να γίνει Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο και μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Όπως τόνισε (με νόημα και με αιχμές προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το στοίχημα είναι η Ελλάδα «να γίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα σέβεται το κράτος δικαίου, που δεν θα χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, που δεν θα έχει παρακολουθήσεις του πολιτικού συστήματος χωρίς κανείς να πηγαίνει στη δικαιοσύνη για αυτό, που θα έχει νόμους στην εργασιακή αγορά, και όχι νόμους ζούγκλας, που θα σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σε ερώτηση για τις εκλογές, δήλωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα και η ευκαιρία για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Τόνισε τη σημασία της απλής αναλογικής και απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν διεκδικεί την αλαζονεία της αυτοδυναμίας όπως ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Ίσα ίσα είναι δική μας επιλογή η επιλογή της απλής αναλογικής. Για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν και η ψήφος τους να έχει ισότιμη αντιστοίχιση μέσα στο Κοινοβούλιο. Αναρωτιέμαι αν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που επικαλούνται την αστάθεια των κυβερνήσεων συνεργασίας έχουν να πουν κάτι για μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως για τη Γερμανία που για χρόνια διοικείται από κυβερνήσεις συνεργασίας. Νομίζω είναι συνώνυμο της σταθερότητας οι κυβερνήσεις συνεργασίας που προκύπτουν με βάση προγραμματικές συγκλίσεις».

«Το αντίθετο θα έλεγα. Λεγόμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις με μειοψηφία στον λαό, ήταν αυτές που μας οδήγησαν σε αστάθεια, σε χρεοκοπία. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μία σημαντική αλλαγή στα πράγματα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν βγει πρώτο κόμμα και έχει τη δυνατότητα θα συγκροτήσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας απευθυνόμενος σε όλες προοδευτικές δυνάμεις. Η πρόσκλησή μας απευθύνεται σε όλο το προοδευτικό τόξο εκτός της ΝΔ και της ακροδεξιάς».

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι κουβέντιασαν «για τις διεθνείς εξελίξεις, τις εξελίξεις στην οικονομία, στη γεωπολιτική, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση λίγες μέρες πριν μία πολύ κρίσιμη αναμέτρηση στην Ελλάδα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί την νίκη στις εκλογές και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Είχα την ευκαιρία να του παρουσιάσω τις θέσεις τις βασικές, τους στόχους αυτής της κυβέρνησης και να κουβεντιάσω μαζί του την προοπτική της συνεργασίας της Ελλάδας με μία σημαντική χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία τόσο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο όμως και για την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες για την κοινωνική συνοχή στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Κατά τη συνάντηση με τον Σολτς, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε σχέδιο «για μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης της κοινωνίας. Που θα επαναφέρει στην Ελλάδα τους κανόνες του κράτους δικαίου και θα αφήσει πίσω τις πελατειακές πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας».

Παρουσίασε επίσης τις τις θέσεις του κόμματος του για την εξωτερική πολιτική, κάνοντας λόγο για την «ανάγκη να ξαναγίνει η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα