back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βραζιλία: Ο Λούλα επισκέπτεται την Πορτογαλία εν μέσω πολεμικής για τα σχόλιά του σχετικά με την Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα καλωσορίσθηκε σήμερα επισήμως στη Λισαβόνα αρχίζοντας την πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη αφότου εξελέγη πρόεδρος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να βελτιώσει τις σχέσεις του με ξένες χώρες και την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό, ο Λούλα έφθασε χθες, Παρασκευή, στην Πορτογαλία για πενθήμερη επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται εν μέσω πολεμικής που έχει ξεσπάσει σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Λούλα προκάλεσε το θυμό πολλών στη Δύση λέγοντας πως η Ουκρανία και η Ρωσία ευθύνονται για τη σύγκρουση που άρχισε όταν η Μόσχα εισέβαλε στη γείτονά της το Φεβρουάριο του 2022.

Δύο βραζιλιάνοι αξιωματούχοι είπαν στο Ρόιτερς πως ο Λούλα -ο οποίος θέλει να προστατεύσει την ουδετερότητα της Βραζιλίας- αναμένεται στη διάρκεια της επίσκεψής του να αποφύγει τις επικρίσεις για το ρόλο της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη του Λούλα, ο οποίος συνοδεύεται και από άλλους βραζιλιάνους κυβερνητικούς αξιωματούχους, «συνεχίζει την ατζέντα της ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων της Βραζιλίας με τους κύριους εταίρους της», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν είχε επισκεφθεί την Πορτογαλία στη διάρκεια των πέντε ετών που παρέμεινε στην εξουσία.

Ο Λούλα παρευρέθη σήμερα το πρωί σε τελετή υποδοχής έξω από τη Μονή του Αγίου Ιερωνύμου της Λισαβόνας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση και ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι. Αριθμός ανθρώπων ντυμένων στα κόκκινα, το χρώμα του Κόμματος των Εργατών του Λούλα, συγκεντρώθηκαν για να του εκφράσουν την υποστήριξή τους.

Σε δύο υποστηρικτές της Ουκρανίας, οι οποίοι κρατουσαν μια σημαία και μια επιγραφή, δεν επιτράπηκε να παραμείνουν στην περιοχή της τελετής, καθώς αστυνομικοί τούς είπαν πως δεν είχαν ζητήσει άδεια για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία.

Οργισμένη για τα σχόλια του Λούλα σχετικά με τον πόλεμο, η ουκρανική κοινότητα της Πορτογαλίας πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή, διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας.

Στην Πορτογαλία ζουν περίπου 300.000 Βραζιλιάνοι και η νοτιοαμερικανική χώρα θα υπογράψει στη διάρκεια της επίσκεψης διάφορες συμφωνίες σχετικές με την τεχνολογία, την ενεργειακή μετάβαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα