back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δίκη για το Μάτι: “Ολιγωρία από την πλευρά των υπεθύνων”

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της κακουργηματικής διάστασης των παραλείψεων που έγιναν στη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με αποτέλεσμα να βρουν μαρτυρικό θάνατο 104 άνθρωποι επανέφερε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος εκπροσωπεί την Βαρβάρα Βουκάκη Φύτρου η οποία έχασε στη φωτιά ό,τι πολυτιμότερο είχε στη ζωή της το σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά.

Οι ερωτήσεις που έθεσε ο δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας στον τεχνικό σύμβουλο Ανδριανό Γκουρμπάτση, ο οποίος κατέθεσε για τρίτη μέρα σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στόχευαν στην ανάδειξη του αδικήματος της έκθεσης που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος και όχι πλημμελήματος, όπως τα αδικήματα για τα οποία έχουν παραπεμφθεί και δικάζονται οι 21 κατηγορούμενοι.

“Οι άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι. Γνώριζαν όλοι ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων ” είπε ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

“Με αυτή την απάντηση αποδείξαμε ότι υπάρχει θέμα έκθεσης. Και απευθυνόμενοι σε εσάς κύρια πρόεδρε ,λέμε εσείς ,ο θεός και η ψυχή σας. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το δικαστήριο σας μπορεί να ενεργήσει για την κακουργηματική κατηγορία της έκθεση” είπε ο Β.Καπερνάρος απευθυνόμενος προς το δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ο μάρτυρας Ανδριανός Γκουρμπάτσης έκανε λόγο για ολιγωρία εκ μέρους των υπευθύνων σε πολλά επίπεδα επισημαίνοντας πως όλα τα λάθη και οι παραλείψεις συνδέονται αιτιωδώς με το τραγικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον ο τεχνικός σύμβουλος απέρριψε τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς από το δημόσιο τόσο ως προς την αξιοποίηση των εναέριων μέσων όσο και ως προς το θέμα της αυθαίρετης δόμησης στην περιοχή..

Β.Καπερνάρος: Έχετε γεγονότα που να οδηγούν σε αυτό που υιοθετεί το δημόσιο ότι δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια?

Μάρτυρας: Διαφωνώ με αυτό.

Β.Καπερνάρος: Πώς εξηγείτε ότι στη Κινέτα δεν είχαμε έναν τραυματισμό, ενώ στη φωτιά στο Μάτι είχαμε 104 τακτοποιημένους νεκρούς. Γιατί τολμώ να πω και αναλαμβάνω το βάρος ότι υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί…

Μάρτυρας: Στην Κινέτα υπήρχε άμεση κινητοποίηση ενώ εδώ υπήρχε ολιγωρία. Ολιγωρία σε επίπεδο κινητοποίησης και συντονισμού των επίγειων δυνάμεων που ξεκινά από την ώρα που η πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά. Όφειλε να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις άμεσα. Εδώ βλέπουμε κινητοποίηση πολύ καθυστερημένη . Στη συνέχεια δεν πήγαν στο συμβάν οι απαιτούμενες επίγειες δυνάμεις που όφειλαν οι αρμόδιοι από το ΕΣΚΕ να κινητοποιήσουν .Απαράδεκτο επιχειρησιακά να κινητοποιηθεί μόνο ένα εναέριο μέσο.

Καπερνάρος: Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι αυτοί αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως?

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είχε σωθεί ο κόσμος αν γινόταν εισήγηση και είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.

Καπερνάρος: Ο κ.Τόσκας αντί να είναι κατηγορούμενος θα έρθει μάρτυρας. Εγώ έκανα εγκαίρως μήνυση αλλά μπήκε στα συρτάρια στη Βουλή. Μιλάνε για αυθαίρετη δόμηση. Είναι γεγονός ή είναι μια αρλούμπα του δημοσίου?

Μάρτυρας: Εγώ δεν είμαι πολεοδόμος. Το Μάτι όμως δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα .Η Πυροσβεστική σε κάθε περίπτωση οφείλει να παρέχει βοήθεια είτε είναι σε αυθαίρετα είτε όχι. Το Μάτι πάντως μπήκε εκ των υστέρων σε αυτό το χάρτη των αυθαίρετων.

Β.Καπερνάρος: Έγινε προσπάθεια να απογειωθεί το ελικόπτερο της αστυνομίας?

Μάρτυρας: Όχι δεν έγινε καμία προσπάθεια αν και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση γιατί έχει τα μέσα . Έχει θερμικές κάμερες και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα.

Β.Καπερνάρος: Υπάρχει αιτιολογία για την μη χρήση των ελικοπτέρων της αστυνομίας?

Μάρτυρας: Όχι.

Β.Καπερνάρος: Γνωρίζετε μέχρι σήμερα αν υπάρχουν έγγραφα που να αιτιολογούν ότι τα ελικόπτερα της αστυνομίας ήταν σε αχρησία?

Μάρτυρας: Όχι δεν το γνωρίζω αυτό.

Ο τεχνικός σύμβουλος απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις του δικηγόρου προς υποστήριξη της κατηγορίας Κ .Κόκκινου είπε πως “από το 2007 ενεργοποιήθηκε το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης. Ωστόσο το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε 12 Αυγούστου 2018 στην πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας”

Κ. Κόκκινος: Το 112 εφαρμόστηκε από το 2007 έως το 2018;

Μάρτυρας: Προβλεπόταν από το 1998. Αναβαθμίστηκε το 2014 και προέβλεπε υλοποίηση με τη σημερινή μορφή αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί .Όταν έγινε η σύμβαση το 2014 υπήρχαν πλημμέλειες και αοριστίες.

Υλοποιήθηκε το 112 από το 2020. Τώρα έχουμε πάει στην άλλη άκρη …Με το παραμικρό το ενεργοποιούμε.

Κ. Κόκκινος: Έχουμε το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης και δεν εφαρμόζεται επί έντεκα χρόνια.Αν αυτή η εμπειρία εφαρμοζόταν θα είχε σωθεί ο κόσμος?

Μάρτυρας: Όφειλαν να είχαν κάνει αλλά δεν έγινε.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την εξέταση του ίδιου μάρτυρα

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα