back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Αυστραλία αναθεώρησε το αμυντικό της δόγμα

Διαβάστε επίσης

Η Αυστραλία παρουσίασε σήμερα μια μεγάλη αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, με στόχο να αντιταχθεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας και να περιορίσει την επέκτασή της στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

«Σήμερα για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια επαναπροσδιορίζουμε την αποστολή των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαλρς.

Το νέο στρατιωτικό δόγμα της Αυστραλίας δίνει έμφαση στην αποτροπή και έχει στόχο να κρατά τον αντίπαλο σε απόσταση, προτού αυτός καταφέρει να φτάσει στο έδαφος της χώρας, ενισχύοντας την άμυνα στις ακτές της, κυρίως τις βόρειες.

Η νέα στρατηγική έκθεση του υπουργείου Άμυνας δικαιολογεί την αλλαγή αυτή από την ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων του Πεκίνου, η οποία «πραγματοποιείται χωρίς διαφάνεια και χωρίς να καθησυχάζει την περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού για τις στρατηγικές προθέσεις της Κίνας».

«Ο ισχυρισμός της Κίνας για την κυριαρχία της επί της θάλασσας της Νότιας Κίνας απειλεί την παγκόσμια τάξη (…) στον Ινδικό- Ειρηνικό, με έναν τρόπο που επηρεάζει αρνητικά τα εθνική συμφέροντα της Αυστραλίας», επισημαίνει η έκθεση.

Η Καμπέρα έχει ήδη ανακοινώσει την ανάπτυξη νέου στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Σήμερα ο Μαρλς δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αποκτήσουν επίσης ικανότητες να εξαπολύουν πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, τόσο χερσαία όσο και εναέρια.

Οι Αυστραλοί στρατιωτικοί αναλυτές παρατηρούν με ανησυχία την άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, φοβούμενοι ότι το Πεκίνο θα αποκόψει ντε φάκτο την Αυστραλία από τους εμπορικούς της εταίρους και τις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού.

Η επιστροφή του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ «θα πρέπει να θεωρηθεί ως το καθοριστικό χαρακτηριστικό της περιοχής μας και της εποχής μας», τονίζει η έκθεση του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα