back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μπόρνβιλ: Το διαιρεμένο βασίλειο» του Τζόναθαν Κόου

Διαβάστε επίσης

«Σαν το αμυδρό κελάρυσμα ενός ποταμού, σαν τον παφλασμό της παλίρροιας που πλησιάζει, μια μακρινή αντίστιξη στο φστ φστ φστ της σκούπας της πάνω στα σκαλοπάτια, μια ασώματη φωνή που της ψιθύριζε στο αυτί, ξανά και ξανά, το μάντρα: Όλα αλλάζουν και όλα παραμένουν ίδια» (σσ. 51, 486).

Σ’ ένα ήσυχο προάστιο του Μπέρμιγχαμ, το Μπόρνβιλ, δεσπόζει το δημοφιλές εργοστάσιο σοκολάτας του Τζον Κάντμπουρι, σε πλήρη ακμή τη δεκαετία του 1940, ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα έχει ήδη μετατραπεί σε θεματικό πάρκο. Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας της περιοχής και με εφαλτήρια σημαντικές χρονιές για τη χώρα, παρακολουθούμε όλη την ιστορία της βρετανικής κοινωνίας. Από την Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη το 1945 και τις ιστορικές ομιλίες των Τσώρτσιλ και Γεωργίου του 6ου στις βασιλικές στέψεις, τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου το 1966, τον γάμο του Κάρολου και της Νταϊάνα, τον τραγικό θάνατο και την κηδεία της τελευταίας ως το ξέσπασμα της πανδημίας. Από τη συλλογική ιστορία και τον αντίκτυπο των καθοριστικών γεγονότων στην οικογένεια -με πρωταγωνίστρια και συνδετικό κρίκο σε όλες τις δεκαετίες τη σύζυγο Μαίρη- βιώνουμε τον απόηχο αυτών, τις εσωτερικές διχόνοιες, την οπισθοδρομικότητα και την τάση για ανανέωση, την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας, την αγωνία του τι θα γινόταν αν… Σταθερό μότο το όλα αλλάζουν, οι αντιλήψεις, οι συνήθειες, οι νοοτροπίες, και όμως όλα παραμένουν ίδια, οι ίδιες ανησυχίες, οι ίδιες αβεβαιότητες και ανασφάλειες.

Ο Τζόναθαν Κόου είναι ο σταθερός ανατόμος της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας. Δεν διστάζει να προβληματίζεται πάνω σε τελείως πρόσφατα γεγονότα, να χρησιμοποιεί το δηκτικό χιούμορ και την ειρωνεία για τους συμπατριώτες του, διαρκώς όμως με κατανόηση και ενσυναίσθηση. Τα τρωτά σημεία των ηρώων του είναι πολλές φορές πρόδηλα, όμως ο Κόου στέκεται πάντα δίπλα τους με συγκίνηση. Πόσο μάλλον εδώ που ένα κομμάτι της Μαίρης ταυτίζεται με την ιστορία της δικής του μητέρας, το δικό του προσωπικό δράμα. Ένας συγγραφέας πάντα στοχαστικός, πάντα κοφτερός, πάντα συμπονετικός.

«Αυτή η πανδημία, της οποίας ίσως βλέπουμε μόνο την αρχή, έχει προκαλέσει ήδη αμέτρητες βαναυσότητες. Οικογένειες βρίσκονται να τις χωρίζουν τεράστιες αποστάσεις, χωρίς να μπορούν να ιδωθούν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από όσο έκανα εγώ να δω τη δική μου. Και φυσικά, εκατομμύρια αναπάντεχοι, πρόωροι θάνατοι. Εκατομμύρια ζωές σταμάτησαν απότομα, ενώ οι άνθρωποι νόμιζαν πως είχαν πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, μπροστά τους» (σσ. 470-471).

Το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Κόου «Μπόρνβιλ: Το διαιρεμένο βασίλειο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση της Άλκηστης Τριμπέρη.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα