back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Καββαθάς: Διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας η ανεργία των νέων

Διαβάστε επίσης

Προβληματισμό δημιουργούν τα ευρήματα ερευνών που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αναφορικά με τη θέση της νέας γενιάς στην ελληνική αγορά εργασίας και την ανεργία των νέων στην Ελλάδα.

‘Όπως εξήγησε ο πρόεδρός της, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, παρά το πολύ υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο της νέας γενιάς, δυσχεραίνεται η θέση της στην ελληνική αγορά εργασίας.

«Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ανεργία των νέων κινείται σε διπλάσια ποσοστά σχέση με το μέσο ποσοστό ανεργίας στη χώρα. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που υπήρχε ακόμα και πριν από την οικονομική κρίση όταν άγγιξε το 18%», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το γεγονός αυτό καταδεικνύει τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία καθώς και έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση, εκτιμώντας ότι απαιτείται να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές προκειμένου να αναστρέψουν αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η απειλή του brain drain συνεχίζει να ρίχνει βαριά την σκιά της πάνω από την ελληνική πραγματικότητα: «Το brain drain αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα και όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, συνεχίζεται και μετά το 2019-2019, με την τυπική έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια. Το 35% των ανδρών ηλικίας 24-29 ετών διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο και το10% εξ αυτών μεταπτυχιακό τίτλο ενώ το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο στις γυναίκες. Είναι τραγικό αυτά τα μυαλά, αυτοί οι πολίτες, να φεύγουν σε άλλες οικονομίες. Στην ουσία, δαπανούμε τεράστιους πόρους ως χώρα και ως οικογένειες για την εκπαίδευση των νέων μας, περίπου 150.000 ευρώ για ένα παιδί από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο και είναι κρίμα αυτό το επενδεδυμένο κεφάλαιο στην εκπαίδευση να το δίνουμε δωρεάν σε άλλες οικονομίες».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα