back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Ερντογάν βράβευσε τον Έλληνα πρέσβη και την ΕΜΑΚ-ΕΚΑΒ για τη βοήθειά τους μετά τους σεισμούς

Διαβάστε επίσης

Το Κρατικό Μετάλλιο Υπέρτατης Θυσίας της Τουρκίας απένειμε ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν στους Έλληνες Πυροσβέστες, καθώς και στις αντιπροσωπίες διασωστικών ομάδων όλων των χωρών, που συμμετείχαν στην μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση παγιδευμένων στα συντρίμμια από τον τρομερό πολύνεκρο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, στις 6 Φεβρουαρίου στην Τουρκία.

Η επίδοση του τιμητικού μεταλλίου έγινε με ιδιαίτερη επισημότητα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εθνικό Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Beştepe, στην ‘Αγκυρα.

Στην Τελετή Απονομής του Κρατικού Μεταλλίου Εξαιρετικής Θυσίας παραβρέθηκαν οι τοπικές και ξένες ομάδες έρευνας και διάσωσης που συμμετείχαν με αυτοθυσία στις έρευνες διάσωσης κυρίως στις περιοχές Καχραναμανμαράς και Χατάι, όπου έδρασε με πολύ σημαντικά αποτελέσματα και η ελληνική αποστολή, από την 1η και 2η ΕΜΑΚ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε όλους, ιδιαίτερα τους προσκεκλημένους από το εξωτερικό, και στην ομιλία του επισήμανε ότι το παράσημο για την Εξαιρετική Θυσία προστέθηκε στα άλλα τρία μεγάλα μετάλλια και παράσημα της Τουρκίας μετά τον τρομερό σεισμό με τους χιλιάδες νεκρούς, ακριβώς για να τιμήσουν όσους επιδεικνύουν ηρωισμό στη μάχη κατά των φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι επιδημίες.

«Η προσευχή μας είναι να μην αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας ή οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο καταστροφές παρόμοιες με αυτές της 6ης Φεβρουαρίου», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τις προσπάθειες, τις θυσίες και την καλοσύνη ανεκπλήρωτες και πρόσθεσε: «Με τη σημερινή τελετή, θέλουμε να ξεπληρώσουμε το χρέος της ευγνωμοσύνης μας προς εσάς”.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι στην υπεράνθρωπη προσπάθεια διάσωσης μετά τον σεισμό συμμετείχαν πάνω από 35 χιλιάδες προσωπικό του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, μόνο ως ομάδες έρευνας και διάσωσης, με την υποστήριξη 11.320 μελών ομάδων έρευνας και διάσωσης από 90 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Μαζί με το προσωπικό υποστήριξης, συνολικά 275 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πήγαν να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς, ενώ μαζί με τους εθελοντές, περίπου 650 χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην περιοχή.

Το μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκαν οι ελληνικές δυνάμεις παρέλαβε ο Πυραγός Θωμάς Κρικέλης, από την 1η ΕΜΑΚ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία Χριστόδουλο Λάζαρη.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μία ακόμα εκδήλωση στην ελληνική πρεσβεία στην ‘Αγκυρα, όπου ο πρέσβης κ. Λάζαρης τίμησε και αυτός τους Έλληνες πυροσβέστες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα