back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Politico: Στο «μικροσκόπιο» των αρχών για νέα υπόθεση η Εύα Καϊλή

Διαβάστε επίσης

Έγγραφα που -όπως υποστηρίζει- δείχνουν ότι η Εύα Καϊλή κατηγορείται, εκτός από το QatarGate, και για κατακράτηση μεριδίου από τους μισθούς των βοηθών της και τα πλαστά αιτήματά τους για αποζημιώσεις, έχουν περιέλθει στην κατοχή του Politico.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με την ξεχωριστή ποινική έρευνα που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με φερόμενες δόλιες πληρωμές σε τέσσερις πρώην βοηθούς της από το 2014 έως το 2020. Η έρευνα για την Καϊλή εστιάζει σε τρεις πιθανές δόλιες δραστηριότητες: αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της, αν έκοψε τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» ταξίδια εργασίας, και αν έλαβε μίζες από μέρος των μισθών τους, σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Υπενθυμίζεται ότι και η Μαρία Σπυράκη βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» των αρχών, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας. Οι ανακριτές την κατηγορούν ότι παραπλάνησε το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και ότι τους είπε να καταθέσουν τα έξοδα για πλαστά ταξίδια εργασίας. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν αναφέρουν ότι η Σπυράκη πήρε μίζες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις.

Οι λεπτομέρειες δίνουν την πρώτη πραγματική εικόνα της έρευνας από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο μέρες αφότου η Καϊλή μπήκε στη φυλακή υπό την υποψία ότι ενεπλάκη σε ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, το Qatargate – το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τρίτες χώρες.

Και με όλους τους υπόπτους του Κατάργκεϊτ να βρίσκονται πλέον εκτός κράτησης και χωρίς νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, η προσοχή στρέφεται τώρα στην υπόθεση απάτης. Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής θα συζητήσουν την υπόθεση Καϊλή κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά την Τρίτη.

Η Καϊλή, η οποία μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αντιμετωπίζει επί του παρόντος το αίτημα του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της — ένα προνόμιο που παρέχεται στους νομοθέτες της ΕΕ. Όμως η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία διερευνά εγκληματικές απάτες που συνδέονται με κονδύλια της ΕΕ, υποστήριξε ότι η έρευνά της είναι σε σταθερό έδαφος.

Συνολικά, οι ανακριτές λένε ότι η Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση.

Πηγή:

Politico

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα