back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τη Σιγκαπούρη να μην προχωρήσει στην εκτέλεση του θανατοποινίτη

Διαβάστε επίσης

Να μην προχωρήσει στην εκτέλεση ενός άνδρα που έχει καταδικασθεί σε θάνατο για λαθρεμπόριο ενός κιλού κάνναβης, το οποίο πρόκειται να κάνει, κάλεσε σήμερα τη Σιγκαπούρη εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR), ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση της πόλης-κράτους κατηγόρησε τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον ότι διαδίδει ψεύδη και δεν σέβεται το δικαστικό της σύστημα επειδή έκανε έκκληση να χαριστεί η ζωή στον θανατοποινίτη.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει λάβει πληροφορίες για την επικείμενη εκτέλεση δι’ απαγχονισμού του Τανγκαράζου Σουπιάχ επειδή φέρεται ότι χρησιμοποίησε το τηλέφωνό του για να συντονίσει τη διακίνηση κάνναβης». «Ανησυχούμε για θέματα που αφορούν τη νόμιμη οδό και τον σεβασμό των εγγυήσεων για μια δίκαιη δίκη», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον ζήτησε χθες από τη Σιγκαπούρη να μην προχωρήσει στην εκτέλεση υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πόλη-κράτος «μπορεί να ετοιμάζεται να σκοτώσει έναν αθώο».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σιγκαπούρης απαντώντας στον Μπράνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι τα δικαστήρια της πόλης-κράτους πέρασαν πάνω από τρία χρόνια εξετάζοντας την υπόθεση και ότι ο ισχυρισμός του Μπράνσον είναι «έκδηλα αναληθής». «Είναι θλιβερό ότι ο κ. Μπράνσον, επιθυμώντας να υποστηρίξει τη θέση του, διατείνεται ότι γνωρίζει περισσότερα για την υπόθεση από ό,τι τα δικαστήρια της Σιγκαπούρης», σημείωσε το υπουργείο.

Η εκτέλεση δι’ απαγχονισμού του Σιγκαπουριανού Τανγκαράζου Σουπιάχ, ηλικίας 46 ετών, πρόκειται να λάβει χώρα αύριο, Τετάρτη, σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο κατά των Ναρκωτικών της Σιγκαπούρης (CNB).

Ο Σουπιάχ καταδικάσθηκε στην εσχάτη των ποινών το 2018 για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο 1,01 κιλού κάνναβης, ποσότητας διπλάσιας από εκείνη για την οποία επιβάλλεται η ποινή του θανάτου στη Σιγκαπούρη, μία από τις χώρες με τις πιο αυστηρές ποινές στον πλανήτη σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά.

«Στην πραγματικότητα ο Τανγκαράζου δεν βρισκόταν κοντά σ’ αυτά τα ναρκωτικά τη στιγμή της σύλληψής του. Πρόκειται σε μεγάλο μέρος για μια υπόθεση βασισμένη σε υποθέσεις», έγραψε στο μπλογκ του ο Μπράνσον, ο οποίος είναι μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής για τη μάχη κατά των ναρκωτικών (Global Commission on Drug Policy, GCDP), η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Γενεύη.

«Το να σκοτώνεις αυτούς που βρίσκονται στα πιο χαμηλές βαθμίδες της αλυσίδας προμήθειας παράνομων ναρκωτικών (…) δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό για να σταματήσεις ένα διεθνές εμπόριο που αντιπροσωπεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια κάθε χρόνο», δήλωσε προσθέτοντας πως ελπίζει ότι οι αρχές θα επανεξετάσουν την υπόθεση.

Την Κυριακή, η οικογένεια του Τανκαράζου Σουπιάχ ζήτησε επίσης από τις αρχές να δείξουν επιείκεια, καθώς και τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Ο Μπράνσον, οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα μέλη της οικογένειάς του διαβεβαιώνουν πως ο Τανγκαράζου Σουπιάχ ουδέποτε πήρε στα χέρια του την κάνναβη για την οποία καταδικάσθηκε και καταγγέλλουν κενά στην υπόθεση σε βάρος του.

Σε πολυάριθμες χώρες, περιλαμβανομένης της γειτονικής Ταϊλάνδης, η χρήση της κάνναβης δεν αποτελεί πλέον έγκλημα.

Όμως η Σιγκαπούρη θεωρεί πως η θανατική ποινή παραμένει αποτελεσματικό μέσο αποτροπής κατά του λαθρεμπορίου. Η χώρα δεν έχει προχωρήσει σε εκτέλεση καταδίκου εδώ και έξι μήνες.

Η Σιγκαπούρη επανέλαβε τις εκτελέσεις πέρυσι το Μάρτιο, αφού τις είχε διακόψει για περισσότερο από δύο χρόνια. Πέρυσι εκτελέσθηκαν ένδεκα κατάδικοι, όλοι για υποθέσεις ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα