H μετακίνηση με υδροπλάνα και η δημιουργία υδατοδρομίων στη χώρα, έχει μπει στην ατζέντα των συζητήσεων εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα συμπληρωματικό μέσο μεταφοράς σε σχέση με τα υπόλοιπα για μια νησιωτική και τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα.
Η αδειοδότηση και λειτουργία των υδατοδρομίων προϋποθέτει χρονοβόρες διαδικασίες που καρκινοβατούν από το 2008, με συνέπεια τα υδροπλάνα να μένουν καθηλωμένα επί μια 15ετία. Τελευταία όμως, απ ό,τι φαίνεται, γίνεται μια ουσιαστικότερη προσπάθεια και δεν αποκλείεται να ξαναρχίσουν να πετούν.
Ο Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Αναστάσιος Γκόβας, καλεσμένος στον Αθήνα 984 της Μαργαρίτας Μυτιληναίου, υπενθύμισε ότι η μετακίνηση με υδροπλάνα στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε πριν από περίπου έναν αιώνα, το 1926.
«Πετούσαν στην Κέρκυρα, στα Δωδεκάνησα, ακόμη και στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Φαληρικό όρμο, όπου υπήρχε αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο το οποίο μετέφερε εμπορεύματα στην Κωνσταντινούπολη… Τελευταία, πέταξαν υδροπλάνα στο πλαίσιο ενός πολιτικού προγράμματος από το 2004-2008 που συνέδεσε τα νησιά του Ιονίου με βάση την Κέρκυρα και τη λίμνη των Ιωαννίνων. Μέσα σε αυτό το διάστημα, πρόλαβαν να γίνουν 15 χιλιάδες δρομολόγια, αλλά το πρόγραμμα δεν προχώρησε ελλείψει νομοθετικού πλαισίου και λόγω γραφειοκρατικών προσκομμάτων».
Και ενώ η πρώτη σχετική νομοθεσία ήταν αρκετά αυστηρή και πολύπλοκη με σύνθετες απαιτήσεις, η πρόσφατη απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας για το εγγύς μέλλον.
Μάλιστα, επίκειται η αδειοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σειράς υδατοδρομίων στην περιοχή εξ αιτίας και την πρότερης εμπειρίας, ενώ ήδη λειτουργούν 3 υδατοδρόμια στην Κέρκυρα, στους Παξούς και στην Πάτρα. Σε αυτά θα προστεθούν, σύμφωνα με τον κ.Αναστάσιο Γκόβα, άλλα 5 που αναμένεται να αδειοδοτηθούν σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο και στο Μεγανήσι.
«Με τη δημιουργία αυτού του δικτύου 8 υδατοδρομίων, ανοίγει ο δρόμος για τις πτήσεις υδροπλάνων στη χώρα, γεγονός που θα καταστήσει βιώσιμο το συγκεκριμένο πρόγραμμα.. Διότι για να πετάξουν υδροπλάνα πρέπει να υπάρχουν αδειοδοτημένα υδατοδρόμια» τονίζει ο Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια».
Και δεν είναι μόνον αυτά, αφού όπως συμπληρώνει «Στην πλευρά του Αιγαίου, δρομολογούνται διαδικασίες για τη δημιουργία 30 υδατοδρομίων στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα… Με βάση τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, έως την άνοιξη του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί 10 υδατοδρόμια στις Κυκλάδες και άλλα 10 στα Δωδεκάνησα».