back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευθ. Λέκκας: Πιθανό να έχουμε φέτος το πιο θερμό καλοκαίρι λόγω κλιματικής αλλαγής

Διαβάστε επίσης

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας κλήθηκε σήμερα να απαντήσει και να σχολιάσει τις επιστημονικές προβλέψεις που τοποθετούν την Ελλάδα και την Αθήνα στην κόκκινη ζώνη των περιοχών των περιοχών της ανατολικής Μεσογείου που θα πληγούν ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή.

«Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στην Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση» είπε ο κ Λέκκας μιλώντας το πρωί στο MEGA.

Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα: « Κλιματική κρίση σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία “Σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές φωτιές».

Σύμφωνα με τον κύριο Λέκκα εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες παράλληλα θα υπάρχουν και πιο έντονα φαινόμενα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά. «Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε την συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, διαχρονικά σε μία δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ερωτηθείς αν μπορούμε να παρθούν μέτρα πρόληψης απάντησε: «Μπορούμε να πάρουμε και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα για να παίρνουμε μέτρα, σαν κράτη, σαν άτομα και σαν ομάδες, είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα καταλήγει στην πρόβλεψη ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και κατά 16 ημέρες τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το 2050, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τους αρνητικούς δείκτες των βροχοπτώσεων, αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, η πατάτα, η ντομάτα, η ελιά και το αμπέλι.

Τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στο άμεσο και μακρινό μέλλον εκτίμησαν ερευνητές του ΑΠΘ σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του CLIMPACT, του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Ελλάδα μέχρι το 2050 αναμένεται μεσοσταθμική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5° C και αύξηση 2,5° C ως το τέλος του 21ου αιώνα.

Εκτός από τη μεσοσταθμική αύξηση, ακόμη πιο σημαντικοί είναι οι ακραίοι δείκτες οι οποίοι σε αυτές τις περιπτώσεις κινούνται εκθετικά καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο απαισιόδοξη για την Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Θεόδωρος Μαυρομμάτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, με ειδίκευση στην αγροκλιματολογία.

Σύμφωνα με την έρευνα, «το αυξημένο έλλειμμα νερού την άνοιξη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το σιτάρι, την πατάτα και την ελιά το καλοκαίρι, την ντομάτα και το αμπέλι την άνοιξη και το καλοκαίρι, ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το σενάριο για το μακρινό μέλλον». Αλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Μαυρομμάτης, «η ραγδαιότητα της βροχής είναι ένας από τους ακραίους δείκτες. Μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε λιγότερες μέρες σημαίνει ότι το έδαφος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το νερό που δέχεται, το οποίο τελικά χάνεται σαν απορροή. Οι ξηρικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, είναι αυτές που θα επηρεαστούν πρώτες και σε μεγάλο βαθμό. Το καλαμπόκι για παράδειγμα δεν θα επηρεαστεί άμεσα, όμως θα έχει ανάγκη από πολύ περισσότερη άρδευση».

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα