back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σουδάν: Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις με θύματα αμάχους

Διαβάστε επίσης

Ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν καταδίκασε χθες Τρίτη το βράδυ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής «περιφρονούν το δίκαιο του πολέμου», εξαπολύοντας επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων.

«Τα δυο αντιμαχόμενα μέρη πολεμούν περιφρονώντας το δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου, επιτιθέμενα σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, επιδεικνύοντας ελάχιστη έγνοια για τους αμάχους, για τα νοσοκομεία, ή ακόμη για τα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους», τόνισε ο Φόλκερ Πέρτες.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 72 ώρες που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη της χώρας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τηρείτο μόνον εν μέρει χθες στο Χαρτούμ.

Όμως στην πρωτεύουσα οι μάχες γύρω από «στρατηγικές τοποθεσίες» όχι μόνο «συνεχίστηκαν» αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις «εντάθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Πέρτες, ο οποίος εκφράστηκε από το Πορτ Σουδάν (ανατολικά), όπου ο ΟΗΕ μετέφερε εσπευσμένα μέρος του προσωπικού της αποστολής του.

«Δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά σαφής ένδειξη πως είτε ο ένας είτε ο άλλος (στρατηγός) είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στ’ αλήθεια, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως και οι δυο τους πιστεύουν ότι η στρατιωτική επικράτηση επί της άλλης πλευράς παραμένει εφικτή», συνέχισε ο γερμανός διπλωμάτης.

Πρόκειται για «λαθεμένο υπολογισμό», πρόσθεσε ο ειδικός επιτετραμμένος, που ανέλαβε το 2021. «Ακόμη κι αν κερδίσει κάποια πλευρά, το Σουδάν θα χάσει», επέμεινε.

Ο πόλεμος που ξέσπασε στο Σουδάν την 15η Απριλίου «προκαλεί ανθρωπιστική καταστροφή» και «οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα», τόνισε ο κ. Πέρτες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας δέκα «σπαρακτικές» ημέρες «βίας και χάους», επανέλαβε την ανησυχία του για τη γενίκευση και την εξάπλωση της ένοπλης σύρραξης.

«Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ενεπλάκησαν όλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε συρράξεις ή εκτεταμένες πολιτικές ταραχές», θύμισε.

«Η σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν δεν απειλεί μόνο το μέλλον της χώρας. Ανάβει μια σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη πέραν των συνόρων του, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και πηγαίνοντας πίσω την ανάπτυξη για δεκαετίες», προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες.

Η χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων με υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό και πετρέλαιο παραμένει μια από τις φτωχότερες στην υφήλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 460 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.100 και πλέον έχουν τραυματιστεί αφότου ξέσπασαν οι μάχες.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς.

Αεροπορικές επιδρομές και ομοβροντίες συστοιχιών του πυροβολικού συνέχισαν να καταγράφονται ιδίως στις πόλεις Μπαχρί και Ομντουρμάν.

Καθώς τα αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται, υπάρχουν πολλές πληροφορίες για εισβολές σε σπίτια, λεηλασίες και κλοπές, ιδίως οχημάτων.

«Έχουμε λάβει επίσης πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για σεξουαλικές επιθέσεις», σύμφωνα με τον Φόλκερ Πέρτες.

Την ίδια ώρα, ξένες χώρες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων και διπλωματών τους.

Οι υπηρεσίες υγείας αντιμετώπιζαν ήδη τεράστια πίεση και, σαν να μην έφτανε αυτό, αποθήκη με ιατροφαρμακευτικό υλικό του Ερυθρού Σταυρού λεηλατήθηκε, ανέφερε ο αντιπρόσωπος της διεθνούς ομοσπονδίας εθνικών συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Σουδάν, ο Φαρίντ Αϊγουάρ. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ανεφοδιασμός των δομών υγείας –που ήδη αντιμετώπιζαν φοβερές ελλείψεις– γίνεται ακόμη πιο δύσκολος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα