back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φινλανδία: Με την ακροδεξιά θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση ο νικητής των εκλογών

Διαβάστε επίσης

Η Εθνική Συμμαχία της Φινλανδίας, νικητής των βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας με το ακροδεξιό, εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών και δύο μικρότερα κόμματα.

Τα τέσσερα κόμματα θα διαπραγματευθούν υπό την ηγεσία του Κόμματος της Εθνικής Συμμαχίας υπό τον Πέτερι Ορπο, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την Σάνα Μαρίν στην πρωθυπουργία.

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις, οφείλουμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να κάνουμε οικονομίες, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά πιστεύω ότι αυτά μπορούν να γίνουν και με αυτόν τον συνδυασμό πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Πέτερι Ορπο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το NCP κέρδισε 48 έδρες στις εκλογές της 2ας Απριλίου και έπονται οι ακροδεξιοί Φινλανδοί με 46 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες της Σάνα Μαρίν με 43 έδρες στο 200μελές κοινοβούλιο.

Εκτός του Κόμματος των Φινλανδών, ο Πέτερι Ορπο επιδιώκει να περιλάβει στο κυβερνητικό σχήμα το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα (9 έδρες) και τους Χριστιανοδημοκράτες (5 έδρες), εξασφαλίζοντας έτσι κυβερνητική πλειοψηφία 108 εδρών.

Όμως, πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο Ορπο θα κληθεί να βρει κοινό τόπο με το ευρωσκεπτικιστικό και εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών και την επικεφαλής του Ρίικα Πούρα στο θέμα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Την ώρα που η Πούρα έχει δηλώσει ότι το κόμμα της θέλει να περιορίσει τόσο την ανθρωπιστική όσο και την οικονομική μετανάστευση από χώρες εκτός της Ευρώπης, ο Ορπο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επανεξετάσει την πολιτική του ασύλου, αλλά θέλει να συνεχίσει την υποδοχή ειδικευμένων εργατών στην Φινλανδία.

Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ο Πέτερι Ορπο μπορεί να αποπειραθεί να διαπραγματευθεί με άλλα κόμματα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα