back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στον θάνατο του εγκεφάλου της επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021

Διαβάστε επίσης

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν απολύτως καμιά εμπλοκή στην επιχείρηση που διεξήγαγαν οι Ταλιμπάν κι οδήγησε στην εξόντωση του φερόμενου ως εγκεφάλου της πολυαίμακτης επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από τη χώρα έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια πολέμου, τον Αύγουστο του 2021.

«Δεν είχαμε καμιά σχέση με αυτό», τόνισε στον Τύπο ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, διαψεύδοντας πως η Ουάσιγκτον παρείχε πληροφορίες ή οποιαδήποτε βοήθεια, άμεση ή έμμεση, στους Ταλιμπάν στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Το βράδυ της Τρίτης, οι αμερικανικές αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο τζιχαντιστή που βρισκόταν πίσω από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 173 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 αμερικανών στρατιωτικών.

Ο άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ήταν ηγετικό στέλεχος του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ) και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια «επιχείρησης των Ταλιμπάν», δήλωσαν αξιωματούχοι, χωρίς να υπεισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτήν.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει δημόσια κανένα σχόλιο για την επιχείρηση.

Ο κ. Κέρμπι εξάλλου δεν έκανε σαφές πώς μπόρεσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον θάνατό του.

«Δεν χωράει συζήτηση το πως είναι καλό το ότι ο άνδρας αυτός δεν είναι πλέον σε θέση να προετοιμάσει, να σχεδιάσει και να διευθύνει επιθέσεις», περιορίστηκε να πει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η εξέλιξη δείχνει την αποτελεσματικότητα της νέας αμερικανικής στρατηγικής όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Εργαστήκαμε πραγματικά σκληρά για να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας να εργαζόμαστε από απόσταση μετά την αποχώρησή μας από το Αφγανιστάν», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό δεν αφορά απλά και μόνο τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή πληγμάτων από το εξωτερικό της χώρας, αλλά και το «να είμαστε ικανοί να βλέπουμε, να γνωρίζουμε και να παρακολουθούμε τα πράγματα».

Την 31η Ιουλίου 2022, οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, στο μπαλκόνι του ακινήτου όπου διέμενε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με πλήγμα από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), κατά τον Λευκό Οίκο.

«Έχουμε αποδείξει, νομίζω, πως ακόμα κι αν είναι δυσκολότερο σε ορισμένες τοποθεσίες, το ότι δεν βρισκόμαστε στο πεδίο δεν κάνει τα πράγματα αδύνατα», ανέφερε ο κ. Κέρμπι, για τον οποίο «δεν είναι αναγκαίο να παραμένουμε σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων για να καταδιώξουμε τρομοκράτες».

Η επίθεση της 26ης Αυγούστου 2021 διαπράχθηκε έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ εν μέσω της χαοτικής απόσυρσης των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, που πυροδότησε έντονες επικρίσεις.

Οι εικόνες του χάους κατά την αποχώρηση των Αμερικανών, άλλων ξένων και Αφγανών σόκαραν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κι έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η αποχώρηση τερμάτισε τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ στην ιστορία τους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Αφότου κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, μερικές ημέρες πριν από την αποπεράτωση της επιχείρησης, οι ΗΠΑ δεν έχουν παρά περιορισμένες επικοινωνίες με την de facto κυβέρνηση και δεν διατηρούν διπλωματική παρουσία στο αφγανικό έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα