back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπορέλ: Η ΕΕ θα «συνοδεύσει» την ειρηνευτική διαδικασία, θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «συνοδεύσει» τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα στην Κολομβία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, ανήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από το σχέδιο για να υπάρξει «απόλυτη ειρήνη» του προέδρου Γουστάβο Πέτρο», δήλωσε στον Τύπο ο κ. Μπορέλ, ο οποίος μετέβη στην Κολομβία την Τρίτη.

«(…) Η ΕΕ θα συνοδεύσει την ειρηνευτική διαδικασία αυτή όπου μπορεί, πολιτικά και οικονομικά», υπογράμμισε και επισήμανε πως «η Κολομβία έχει τεράστιο έργο μπροστά της».

Ο πρόεδρος Πέτρο προσπαθεί αφότου ανέλαβε να διαπραγματευτεί με διάφορες ένοπλες ομάδες που δρουν στις επαρχίες της χώρας και συχνά εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών: τον ELN, τους διαφωνούντες των πρώην FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, καθώς και συμμορίες κακοποιών, όπως το καρτέλ Clan del Golfo.

Ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε τη βούληση της ΕΕ να «συνοδεύσει» συγκεκριμένα «τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο» (σ.σ. EMC-FARC, η μεγαλύτερη οργάνωση διαφωνούντων των πρώην FARC), οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τη 16η Μαΐου.

Η ΕΕ θα λάβει μέρος επίσης σε δύο ειρηνευτικές διαδικασίες στις πόλεις Μπουαναβεντούρα (δυτικά) και Κιμπντό (δυτικά), στις ακτές της Κολομβίας στον Ειρηνικό, όπου δρουν συμμορίες και ένοπλες οργανώσεις, είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η «απόλυτη ειρήνη» που θέλει ο πρόεδρος Πέτρο είναι «τιτάνιο καθήκον». «Δεν υπάρχουν ένας ή δύο, αλλά πολλοί συνομιλητές. Πρέπει να γίνουν συνομιλίες με όλους με τη σειρά. Πρέπει επίσης να οικοδομηθεί η ειρήνη από τις κοινωνικοοικονομικές ρίζες».

«Αυτό που με ανησυχεί είναι πως η διαδικασία αυτή απαιτεί πολιτική ενέργεια, δέσμευση της κολομβιανής κοινωνίας, τεράστιους οικονομικούς πόρους. Αλλά μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι της Κολομβίας για την οικοδόμηση της ειρήνης», επέμεινε ο κ. Μπορέλ.

Αφού επισκέφθηκε διάφορα έργα για την υποστήριξη στους μετανάστες στη λαϊκή συνοικία Σάντα Φε, στην Μπογοτά, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ανήγγειλε εξάλλου τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας 10 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη στους μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Βενεζουέλα, και άλλων 10 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του αγώνα εναντίον της αποψίλωσης των δασών.

Τα κονδύλια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κολομβία –ως ανθρωπιστική βοήθεια και διάφορα προγράμματα συνεργασίας– έχουν αξία περίπου 60 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα