back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΕ: Διπλωματικό επεισόδιο Παλαιστινίων – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Διαβάστε επίσης

Μια διατύπωση της προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την 75η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης.

Η Φον ντερ Λάιεν χρησιμοποίησε μια φράση που λέγεται συχνά στο Ισραήλ για να αναφερθεί στα επιτεύγματα της χώρας. «Το Ισραήλ κυριολεκτικά έκανε την έρημο να ανθίσει», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε την φον ντερ Λάιεν ότι υιοθέτησε την άποψη ότι η περιοχή ούτε καλλιεργούνταν ούτε κατοικούνταν πριν από την ίδρυση του Ισραήλ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε μάλιστα τη φον ντερ Λάιεν ότι υπονόμευσε τη φήμη της ΕΕ υιοθετώντας «αντιπαλαιστινιακή ρητορική» και την κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη.

Τα λόγια της πρόεδρου της Κομισιόν «εξαφανίζουν τον παλαιστινιακό λαό και διαστρεβλώνουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του», ανέφεραν οι Παλαιστίνιοι. Ταυτόχρονα, προσθέτουν, οι αφηγήσεις που χρησιμοποιήθηκαν διαιώνισαν την «επίμονη και ρατσιστική άρνηση» της εκδίωξης χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον πρώτο πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1948.

Η φον ντερ Λάιεν απέρριψε την κριτική, με εκπρόσωπό της να δηλώνει «έκπληξη με την ανάρμοστη δήλωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών».

Η Επιτροπή της ΕΕ είπε ότι στον χαιρετισμό της, η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε απλώς στο γεγονός ότι το Ισραήλ είχε καταστήσει τις πρώην περιοχές της ερήμου χρήσιμες για τη γεωργία. Ο εκπρόσωπος της φον ντερ Λάιεν επεσήμανε επίσης ότι η ΕΕ είναι ο κύριος υποστηρικτής της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η ΕΕ υποστηρίζει σταθερά τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού για ένα κράτος και δεσμεύεται για μια λύση δύο κρατών, κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα