back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σήμερα στο Γιούρογκρουπ το σχέδιο της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συζητείται σήμερα από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών που συνεδριάζουν στη Σουηδία, είναι «μια καλή πρόταση», ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σηματοδότησε την Τετάρτη η Κομισιόν, με την παρουσίαση των προτάσεών της με τις οποίες στοχεύει να προσφέρει στις χώρες της ΕΕ περισσότερα περιθώρια για τον καθορισμό του ρυθμού με τον οποίο πρέπει να μειώσουν το χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ τους και να διατηρήσουν τα ετήσια ελλείμματα κάτω από το 3%.

Σήμερα η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσουν τους υπουργούς σχετικά με τη μακροοικονομική και τη χρηματοπιστωτική κατάσταση. Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να «κλειδώσουν» τις προτάσεις για μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ, που έχουν φέρει αντιμέτωπες τη δημοσιονομικά αυστηρή Γερμανία με πιο υπερχρεωμένα κράτη μέλη.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συνοδεύονται στην συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ σήμερα και αύριο από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών. Στην ατζεντα περιλαμβάνονται συναντήσεις εργασίας για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά και τον συντονισμό της υποστήριξης για τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Το σχέδιο της Κομισιόν  είναι «μια καλή πρόταση», η οποία περιέχει «προτάσεις τις οποίες υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Άλφρεντ Κάμερ, ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη. Το ΔΝΤ θα επιθυμούσε πάντως να αποκτήσει η ΕΕ «ένα ανεξάρτητο συμβούλιο προϋπολογισμού», το οποίο θα αξιολογούσε τα ζητήματα «εκτός της Κομισιόν», πρόσθεσε.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι θα είναι τρομερά δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ και των 27 χωρών της ΕΕ προτού οι Ευρωπαίοι προσέλθουν στις κάλπες σε περίπου ένα χρόνο. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής έχει ήδη δεχθεί έντονη κριτική. Το Βερολίνο χαρακτήρισε το σχέδιο πολύ ήπιο ενώ οι χώρες μέλη του Νότου διαμαρτύρονται ότι είναι πολύ αυστηρό.

Τα εμβληματικά όρια, τα οποία έχουν καθορισθεί για το δημόσιο έλλειμμα των κρατών μελών στο 3% του ΑΕΠ και για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ, θα διατηρηθούν.

Όμως για να προωθηθούν οι επενδύσεις, η Κομισιόν επιθυμεί να δώσει στα κράτη μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών και να καθορίσει λιγότερο δραστικές και πιο ρεαλιστικές πορείες για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες της βόρειας Ευρώπης, με επικεφαλής τη Γερμανία, ζητούν μια πιο αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου. Εκφράζουν φόβους ότι η Κομισιόν θα πολιτικοποιήσει την εφαρμογή του και θα προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

Οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, το χρέος της οποίας φθάνει το 150% του ΑΕΠ, θεωρούν την υφιστάμενη υποχρέωση υπερβολικά αυστηρή και επιμένουν να απελευθερωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Στοκχόλμη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε πως ο στόχος των 27 να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση πριν από το τέλος της χρονιάς είναι «πολύ φιλόδοξος».

«Σ’ αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσει η νομοθετική διαδικασία», δήλωσε.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ωστόσο «αισιόδοξος ότι θα φθάσουμε σε καλά αποτελέσματα» επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα τα κράτη μέλη, παρά τις διαφορετικές απόψεις, έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Το γεγονός ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης προκαλεί επικρίσεις τόσο από τις «φειδωλές» χώρες του βορρά όσο και από τις χώρες του νότου αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι το σχέδιο αυτό της Κομισιόν είναι «πολύ ισορροπημένο».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα