back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Κισίντα στη Σεούλ για συνάντησή του με τον Γιουν αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες 

Διαβάστε επίσης

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα αναμένεται να επισκεφτεί τη Νότια Κορέα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Νοτιοκορεάτης πρόεδρος τον προηγούμενο μήνα.

Ένας αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης και ένας άλλος αξιωματούχος από μία κυβέρνηση χώρας-μέλους της G7, δήλωσαν ότι η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν ο Κισίντα φιλοξενήσει τη διάσκεψη της αναφερόμενης ομάδας χωρών στις 19 Μαΐου.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε σήμερα ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν γύρω στις 7 ή 8 Μαΐου, επικαλούμενο πολλαπλές ανώνυμες διπλωματικές πηγές στην Ιαπωνία, αλλά και στη Νότια Κορέα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, πριν από τη διάσκεψη της G7 στη Χιροσίμα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Kyodo.

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές για τη διμερή διάσκεψη, ο Κισίντα απάντησε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας NHK, ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο το οποίο να έχει αποφασιστεί.

Ένας αυτόματος τηλεφωνητής στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανέφερε σήμερα ότι δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος για σχολιασμό, αξιωματούχος στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας είχαν επιδεινωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από ανοιχτά ζητήματα, όπως, οι πολεμικές αποζημιώσεις και το εμπόριο, ενώ οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται τους πρόσφατους μήνες, υπό τις συχνές πλέον δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας, αλλά και την ενίσχυση ενός πιο δυναμικού ρόλου της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναβιώσουν τη δορυφορική διπλωματία, όταν ο Γιουν συναντήθηκε με τον Κισίντα στο Τόκιο τον Μάρτιο. Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη Νοτιοκορεάτη προέδρου στην Ιαπωνία, μετά από 12 χρόνια.

Η τελευταία επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στη Νότια Κορέα πραγματοποιήθηκε από τον Σίνζο Άμπε το 2018, σύμφωνα με την NHK.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα σχολίασε θετικά τις προσπάθειες του Γιουν για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ιαπωνία, στη διάρκεια μιας επίσκεψης του Γιουν στην Ουάσινγκτον. Ο Μπάιντεν, ο Γιουν και ο Κισίντα πρόκειται να συναντηθούν στο περιθώριο της διάσκεψης της G7 στη Χιροσίμα, σύμφωνα με αναφορές ιαπωνικών ΜΜΕ.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, πανίσχυρη αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ότι μία συμφωνία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας αυτή την εβδομάδα, σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας της Νότιας Κορέας θα επιδεινώσει την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα έχει πειστεί ότι πρέπει να τελειοποιήσει “την αποτροπή πυρηνικού πολέμου” ως αποτέλεσμα της προσέγγισης των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την Κιμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα