back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο πρόεδρος του Ιράν θα επισκεφθεί τη Συρία «στο εγγύς μέλλον»

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί θα κάνει «στο εγγύς μέλλον» επίσημη επίσκεψη στη Συρία, την πρώτη ιρανού αρχηγού του κράτους στη χώρα αυτή μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2011, ανήγγειλε χθες Παρασκευή από τη Βηρυτό ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, η επίσκεψη θα γίνει την Τετάρτη.

«Έχουμε ορίσει το πρόγραμμα κι έχουμε σχέδιο για την επίσκεψη» του προέδρου Ραϊσί στη Συρία, που αναμένεται να γίνει «στο εγγύς μέλλον», είπε ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό στο πλαίσιο επίσκεψής του στον Λίβανο.

Χαρακτήρισε «εξαίρετες» της σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δαμασκό, τονίζοντας πως η χώρα του έστειλε από την αρχή του πολέμου «στρατιωτικούς συμβούλους» για να βοηθήσουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο κυριότερος σύμμαχος της Συρίας στην περιφέρεια, το Ιράν, υποστήριξε οικονομικά και στρατιωτικά την κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ από το ξέσπασμα του πολέμου το 2011.

Η επίσκεψη του προέδρου στη Δαμασκό θα γίνει με φόντο την αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, δυνάμεις της περιοχής. Το Ριάντ εξομαλύνει σταδιακά τις σχέσεις του με τη Δαμασκό.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας εκτίμησε ότι η επαναπροσέγγιση της Τεχεράνης και του Ριάντ θα έχει «θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της περιοχής και ιδιαίτερα στον Λίβανο».

Ο πρόεδρος Άσαντ επισκέφθηκε το Ιράν τον Μάιο του 2022. Ήταν η δεύτερη επίσκεψή του στην Ισλαμική Δημοκρατία από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.

Ο τελευταίος πρόεδρος του Ιράν που είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό ήταν ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τον Σεπτέμβριο του 2010.

Ο κ. Αμιραμπντολαχιάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Συρία μετά τον Λίβανο.

Ο ιρανός ΥΠΕΞ, που κάνει τη δεύτερη επίσκεψή του στον Λίβανο εντός 2023, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον γενικό γραμματέα της ισχυρής σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ, τον Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με τη φιλοϊρανική οργάνωση.

Συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Λιβάνου προτού πάει στο νότιο τμήμα της χώρας για να επισκεφθεί πάρκο που δημιουργήθηκε από τη χώρα του, όχι μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε εξάλλου την έκκλησή του να εκλεγεί το συντομότερο νέος πρόεδρος στον Λίβανο, χώρα δίχως αρχηγό του κράτους εδώ και έξι μήνες.

Διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν θα αναμιχθεί στην πολιτική διαδικασία, αν και η ισχυρή Χεζμπολάχ δεν κρύβει πως υποστηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Σουλεϊμάν Φραντζίγε, που θεωρείται σύμμαχος της παράταξης και του συριακού καθεστώτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα