back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙA στο Taxisnet με τους 7,3 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν πλέον να δουν το φόρο που θα πρέπει να καταβάλουν εφέτος για τα ακίνητα τους.

Έως στα τέλη Μαϊου θα γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων η εξόφληση του οποίου θα ολοκληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις έως στα τέλη Φεβρουαρίου, με εξαίρεση όσους υπόχρεους επιλέξουν την εφάπαξ εξόφλησή του.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ όσοι φορολογούμενοι ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και θα έχουν λαμβάνειν επιστροφή φόρου, θα προηγηθεί πρώτα συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν, ενώ όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως στις 30 Ιουνίου θα εκδοθεί για αυτούς νέο εκκαθαριστικό φόρου ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν έως στα τέλη Φεβρουαρίου. Η πληρωμή του φόρου ακινήτων για το 2023 μπορεί να γίνει με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.

1) Εφάπαξ εξόφληση του φόρου ακινήτων έως στα τέλη Μαϊου(για όσους υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις όταν λάβουν το νέο εκκαθαριστικό φόρου).

2)Εξόφληση σε 10 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως στις 31 Μαϊου και την δέκατη έως στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

3)Μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα στην οποία στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.

4) Ένταξη στην πάγια φορολογική ρύθμιση των 12-24 μηνιαίων δόσεων με την πληρωμή “αλμυρού” όμως επιτοκίου. Ειδικότερα στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθεί η πληρωμή ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ. Εάν η εξόφληση οριστεί σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι 5,32% και για αριθμό δόσεων από 13-24 το επιτόκιο είναι 6,82%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δουν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, με εξαίρεση όσοι είχαν πέρυσι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, όπως πώληση η απόκτηση ακινήτου ,δωρεά η γονική παροχή, νομιμοποίηση αυθαίρετου κτίσματα, αναγνώριση επιπλέον εμβαδόν στην επιφάνεια ενός κτιρίου μέσω δήλωσης στις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων.

Από την άλλη, όπως κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μειωμένο κατά 50% τον ΕΝΦΙΑ η ακόμη θα λάβουν και μηδενικό εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων με βάση κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί μειωμένος κατά 50% για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων το συνολικό φορολογητέο τους περσινό εισόδημα δεν υπερέβη τα 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο η συμβιούντα καθώς και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Επίσης η επιφάνεια των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η αντικειμενική τους αξία τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο,τα 150.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα τέκνο και 200.000 ευρώ με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Τέλος μηδενικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ θα λάβουν όσοι έχουν τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω και οι έχοντες αναπηρία άνω του 80% με βάση όμως συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα