back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Φρένο» στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή με νέες ταμειακές μηχανές και POS στο delivery

Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερη ροπή προς τη φοροδιαφυγή παρουσιάζει ο κλάδος της εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφέ, μεζεδοπωλεία κλπ), καθώς το 60%-70% των επιχειρήσεων, όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους της ΑΑΔΕ, «πρωταγωνιστούν» παντοιοτρόπως στο σπορ της φοροδιαφυγής.

Τι διαπίστωσαν οι έλεγχοι

Εστιάτορες η ιδιοκτήτες καφέ εντοπίστηκαν να μην καταχωρούν τραπέζια και παραγγελίες ή να καταγράφουν τις παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή μηχανή. Άλλοι πιο επιτήδειοι αφού εκδίδουν τις αποδείξεις πληρωμής από την ταμειακή τους μηχανή προχωρούν στη συνέχεια στην ακύρωση των ποσών που εισέπραξαν χρησιμοποιώντας παράνομο λογισμικό που «σβήνει» τις αποδείξεις που εκδόθηκαν ή κάνοντας έκπτωση έως 90% στις εκδοθείσες αποδείξεις. Ένα σχεδόν μόνιμο κόλπο σε πολλούς είναι μεν η έκδοση απόδειξης από το pos αν πληρωθούν με κάρτα αλλά το ποσό της πληρωμής δεν το «χτυπούν» στην ταμειακή τους μηχανή, μέσω της οποίας θα αποδοθεί ο ΦΠΑ στο δημόσιο η «χτυπούν» μικρότερο ποσό. Με ένα λόγο επινοούν μύρια όσα κόλπα ώστε και τον ΦΠΑ που πλήρωσαν οι πελάτες να υφαρπάξουν και φυσικά στο τέλος της χρονιάς οι περισσότεροι από αυτούς να δηλώνουν ζημιές στην εφορία ώστε να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος.

Εξαιτίας της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, όπως ανακοίνωσε ήδη η ΑΑΔΕ, οι περίπου 90.000 επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει είτε έως στα τέλη Ιουλίου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές τους μηχανές ώστε να συνδέονται με τα pos αλλά και ενημερώνουν ταυτόχρονα για κάθε συναλλαγή την ΑΑΔΕ, είτε έως στα τέλη Οκτωβρίου να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες ταμειακές τους με νέες κλειστού τύπου, μέσω των οποίων θα εκδίδεται κάθε απόδειξη, εκτός από την ΑΑΔΕ και προς τον πελάτη που χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές του. Με ένα λόγο το χαρτάκι της πληρωμής ο πελάτης δεν θα το λαμβάνει πλέον από το τερματικό μηχάνημα pos, το οποίο θα είναι πλέον ενσωματωμένο στην ταμειακή, αλλά από την ίδια την ταμειακή μηχανή.

Επίσης όσον αφορά τους εργαζόμενους στο delivery και αυτοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τερματικό μηχάνημα pos για πληρωμές με κάρτα. Τέλος ανάλογα μέτρα, δηλαδή απόκτηση η αναβάθμιση ταμειακής μηχανής, τις ίδιες χρονικές περιόδους υποχρεούνται να εφαρμόσουν και άλλες 320.000 επιχειρήσεις όλων των κλάδων που διαθέτουν ταμειακές μηχανές. Μάλιστα για το λόγο αυτό, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν 162 εκ. ευρώ τα οποία θα διοχετευτούν ως επιταγές ενίσχυσης στις επιχειρήσεις ποσού 125 ευρώ στις περιπτώσεις που θα αφορά αναβάθμιση του μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων και 320 ευρώ για αντικατάσταση και προμήθεια νέου.

Θάνος Πασχάλης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα