14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Ουκρανία μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λόγω Ρωσίας και Λευκορωσίας

Διαβάστε επίσης

Οι Ουκρανοί τζουντόκα δεν θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αυτού του μήνα στο Κατάρ, μετά την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο (IJF) να δεχθεί ξανά Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές ως ουδέτερους, ανακοίνωσε σήμερα (1/5) η Ουκρανική Ομοσπονδία Τζούντο (UJF).

Τον περασμένο μήνα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) συνέστησε να επιτραπεί στους αθλητές από τις δύο χώρες να επιστρέψουν στους διεθνείς αγώνες ως ουδέτεροι.

Η IJF ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτρέψει σε τζουντόκα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να συμμετάσχουν στα υπερεθνικά πρωταθλήματα, λέγοντας ότι η απόφασή της θα επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους να συμμετάσχουν στα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι.

Οι συστάσεις της ΔΟΕ αποκλείουν αθλητές που υποστηρίζουν τον πόλεμο ή είναι συμβεβλημένοι με στρατιωτικές ή εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η IJF είπε ότι έχει προσλάβει μια ανεξάρτητη εταιρεία για να πραγματοποιήσει ελέγχους ιστορικού και να εντοπίσει τυχόν τέτοιους αθλητές.

Ωστόσο, η ουκρανική ομοσπονδία ισχυρίστηκε ότι αρκετοί Ρώσοι τζουντόκα που έχουν εγγραφεί στα πρωταθλήματα είναι «ενεργοί στρατιωτικοί».

«Δεν βλέπουμε εδώ ουδετερότητα, ίσους όρους και “γέφυρα προς την ειρήνη”, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της IJF για τη συμμετοχή ρωσικών και λευκορωσικών ομάδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα», ανέφερε η UJF.

«Βλέπουμε εδώ μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις τελευταίες συστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής… Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα».

Η Ουκρανία έχει απαγορεύσει στις εθνικές της ομάδες να συμμετέχουν σε αγώνες που περιλαμβάνουν αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, με την Λευκορωσία να αποτελεί χώρο οργάνωσης ρωσικών στρατευμάτων, η IJF καθαίρεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τη θέση του ως επίτιμου προέδρου και ακύρωσε μια εκδήλωση Grand Slam στο Καζάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα