back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Το Βατικανό εμπλέκεται σε μια ειρηνευτική αποστολή

Διαβάστε επίσης

Το Βατικανό εμπλέκεται σε μια ειρηνευτική αποστολή σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, αρνούμενος ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Είμαι πρόθυμος να κάνω ό,τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει μια αποστολή που βρίσκεται τώρα σε πορεία, αλλά αυτή η αποστολή δεν είναι ακόμη δημόσια. Όταν γίνει δημόσια, θα την αποκαλύψω», είπε ο πάπας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στο Βατικανό μετά από μια τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουγγαρία.

«Νομίζω ότι η ειρήνη επιτυγχάνεται πάντα με το να ανοίγεις διαύλους. Δεν μπορείς ποτέ να επιτύχεις ειρήνη μέσω αποκλεισμών… Αυτό δεν είναι εύκολο», τόνισε.

Ο ποντίφικας πρόσθεσε ότι συνομίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βουδαπέστη. «Σε αυτές τις συναντήσεις (…) μιλήσαμε για όλα αυτά τα πράγματα. Όλοι ενδιαφέρονται για τον δρόμο προς την ειρήνη», ανέφερε.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από 14 μήνες, ο Φραγκίσκος απευθύνει, σχεδόν κάθε εβδομάδα, έκκληση για ειρήνη και έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία να ενεργήσει ως ένας μεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, χωρίς ωστόσο η προσφορά του να έχει οδηγήσει σε κάποια σημαντική πρόοδο.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πάπα στο Βατικανό και ανέφερε ότι συζήτησε με τον ποντίφικα μια «φόρμουλα ειρήνης» που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός τόνισε ότι προσκάλεσε επίσης τον Φραγκίσκο να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο 86χρονος πάπας έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θέλει να επισκεφθεί το Κίεβο αλλά και τη Μόσχα σε μια ειρηνευτική αποστολή.

Ο Φραγκίσκος μίλησε επίσης σήμερα για την περιπέτεια της υγείας του μετά τη νοσηλεία του στα τέλη Μαρτίου. Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, στο τέλος του γενικού ακροατηρίου την Τετάρτη 29 Μαρτίου ένιωσε έναν έντονο πόνο.

«Δεν έχασα τις αισθήσεις μου αλλά είχα υψηλό πυρετό και στις 3 το μεσημέρι ο γιατρός μου είπε να πάω αμέσως στο νοσοκομείο», είπε.

«Ήταν μια οξεία πνευμονία στο κάτω τμήμα του πνεύμονα. (…) Ο οργανισμός μου ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία, δόξα τω Θεώ», ανέφερε ο πάπας. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την 1η Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα