back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΝΦΙΑ: Πως θα διορθώσουμε λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Κωδικό προς κωδικό θα πρέπει να ελέγξουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που έλαβαν όσοι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν ότι υπάρχουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους και τους χρεώθηκε υψηλότερος φόρος.

Στην περίπτωση αυτή, εάν δηλαδή διαπιστώσουν ότι συμπλήρωσαν λανθασμένα ή με παραλείψεις τα στοιχεία των ακινήτων τους στο έντυπο Ε9 με αποτέλεσμα να τους χρεωθούν στα φετινά εκκαθαριστικά μεγαλύτερα ποσά φόρου τότε θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έως στις 30 Ιουνίου του 2023, με τις οποίες θα δηλώσουν ορθά τα στοιχεία των ακινήτων τους που κατείχαν την 1η-1ου-2023.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης του εντύπου Ε9 θα τους εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, εάν από τις αλλαγές στις οποίες προέβησαν προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση του έως και 300 ευρώ.

Στην τελευταία περίπτωση, όπου προκύπτει με το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μειωμένος φόρος έως και 300 ευρώ , τότε θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά στην εφορία που αφορούν εμβαδόν κλπ του/των ακινήτων ώστε να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση φόρου.

Εάν από την άλλη διαπιστώσουν ότι τα λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους που ανέγραψαν στο περσινό έντυπο Ε9 αφορούσαν και προηγούμενα χρόνια τότε θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για κάθε έτος χωριστά, και θα λάβουν με νέα εκκαθαριστικά, διαφορετικά ποσά φόρου ΕΝΦΙΑ ανά έτος για τα προηγούμενα χρόνια.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα