back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γ. Χότζογλου: «Μαύρη τρύπα» 60.000 θέσεων στον κλάδο του τουρισμού με αυξητικές τάσεις

Διαβάστε επίσης

Στις ελλείψεις προσωπικού που δοκιμάζει τις αντοχές του τουρισμού στη χώρα μας ενόψει και της καλοκαιρινής σεζόν, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «μαύρη τρύπα» στον κλάδο, περίπου 60.000 θέσεων με αυξητικές τάσεις οι οποίες -όπως εκτίμησε- δεν πρόκειται να καλυφθούν.

«Μας λείπει άκρως εξειδικευμένο προσωπικό όπως σεφ, μάγειρες, καμαριέρες, ρεσεψιονίστ, σερβιτόροι που δεν μπορούν να καλυφθούν από ανειδίκευτο προσωπικό. Δυστυχώς οι θέσεις που εγκρίθηκαν για να καλυφθούν από συνανθρώπους μας από τρίτες χώρες είναι μόλις 9.000», τόνισε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν επιλέγουν πλέον τον κλάδο του τουρισμού καθώς σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επικρατούν «συνθήκες γαλέρας» με χαμηλούς μισθούς.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο του Πάσχα, σε πεντάστερα ξενοδοχεία που άνοιξαν, αντιστοιχούσε ένας σερβιτόρος ανά 55 πελάτες. Πλέον κινδυνεύει η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος που καταφέραμε και αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια», προειδοποίησε.

Πρόσθεσε δε , ότι πρέπει να σταματήσει η κατάφορη αδικία που γίνεται τους νεκρούς μήνες με τους εργαζόμενους να περνούν όλο το χειμώνα χωρίς εισόδημα.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε να πάμε σε ομαλή σεζόν: «Φοβάμαι κύμα παραίτησης των εργαζομένων του κλάδου που δεν θα αντέξουν την εντατικοποίηση. Πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει τους εργαζόμενους τους νεκρούς μήνες, να δοθούν τα κίνητρα που υπήρχαν στον κλάδο μας, τα κεκτημένα δεκαετιών ώστε να επιστρέψουν οι επαγγελματίες. Πρέπει άπαντες να καταλάβουν ότι είμαστε ο κύριος αιμοδότης του ΑΕΠ στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Έχουμε κάνει εγκαίρως τις προτάσεις μας στη κυβέρνηση. Έγινε ένα πρώτο βήμα με την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως υποχρεωτικής. Μένει να μπορέσει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας να εποπτεύει αν εφαρμόζεται. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καθώς είναι υποστελεχωμένη», συμπλήρωσε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα