back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Η σχέση Άγκυρας-Βρυξελλών περνά υποχρεωτικά από την Αθήνα- Μετεκλογικά η Τουρκία θα έχει ανάγκη την οικονομική βοήθεια της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

02-05-2023

Την ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία και για την Ελλάδα των προεδρικών εκλογών Τουρκία, που προηγούνται με απόσταση αναπνοής από τις ελληνικές βουλευτικές κάλπες της 21 Μαΐου, επεσήμανε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στις Σέρρες, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στους Αθηνά Κορλίρα και  Γιάννη Παπαγεωργίου.

Με δεδομένο ότι η γείτων εμπλέκεται σε συγκρούσεις από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία έως τη Συρία και τη Λιβύη, ενώ βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με το Ισραήλ, κλήθηκε να εκτιμήσει – μεταξύ άλλων- εάν το πρόσφατο θρίλερ με την υγεία του Ερντογάν, θα γυρίσει το εκλογικό τοπίο υπέρ του συνυποψηφίου και αντιπάλου του, Κιλιτσντάρογλου.

«Τίποτα δεν είναι βέβαιο σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο, όπως το τουρκικό. Σε  κάθε περίπτωση όμως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, γιατί ο αναθεωρητισμός έχει εξελιχθεί σε δομικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής στην Τουρκία, καθώς τον ασπάζονται τόσο τα κυβερνώντα, όσο και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα» είπε, ενώ ξεχώρισε την αναφορά του επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, για την ανάγκη ευρωπαϊκής αναζωογόνησης της πορείας της χώρας.

«Κανείς έως τώρα στην γείτονα, δεν έχει μιλήσει έτσι για την Ευρώπη. Δηλαδή, για μια Τουρκία που θα έχει ουσιαστική επαφή με τον φυσικό εταιρικό της χώρο, την ΕΕ» ανέφερε ο κ Χατζηβασιλείου.

Συνεχίζοντας, εκτίμησε για  τον Ερντογάν  ότι «θα συνεχίσει να αυξάνει κατά διαστήματα την επιθετική ρητορική πίεση στην Ελλάδα, αφού χρειάζεται να προσεταιριστεί το εθνικιστικό ακροατήριο… Οι Γκρίζοι Λύκοι που βρίσκονται έως σήμερα  στο πλευρό του,  καταλαμβάνουν τον κύριο εθνικιστικό χώρο στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, αλλά έχουν απέναντί τους το μέλος της ομάδας Κιλιντσάρογλου Μεράλ Ακσενέρ, η οποία χρησιμοποιεί παρόμοια ρητορικά σχήματα…Έχουμε έναν διαγωνισμό για τα πρωτεία στην εθνικιστική ψήφο».

Για τα ελληνοτουρκικά, υπογράμμισε πως  η σχέση Άγκυρας -Βρυξελλών περνά από την Αθήνα. Η συγκινητική μας συμπαράσταση στον πρόσφατο πολύνεκρο σεισμό στη χώρα, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως πολιτικός επιταχυντής στη γείτονα.

«Ό,τι και να γίνει μετεκλογικά, η Τουρκία θα έχει ανάγκη την οικονομική βοήθεια και τη στήριξη της Ευρώπης για να ξαναχτίσει τις περιοχές που ρημάχθηκαν από τον Εγκέλαδο και να σταθεί στα πόδια της. Η σχέση Άγκυρας-Βρυξελλών περνά μοιραία και υποχρεωτικά από την Αθήνα» ήταν τα λόγια του κ. Χατζηβασιλείου.

Εξηγώντας περαιτέρω,  γιατί τα ελληνοτουρκικά αποτελούν βαρόμετρο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε: «Την επομένη των τουρκικών εκλογών είναι σημαντικό να αποφασιστεί το είδος της σχέσης που θα χτιστεί με τη Δύση και την Ευρώπη. Εάν επιδιωχθεί να αναπτυχθούν εταιρικοί δεσμοί κανονικότητας και όχι η παρούσα κατάσταση, θα πρέπει υποχρεωτικά να βελτιωθεί και η σχέση με την Αθήνα».

Κληθείς να τοποθετηθεί πάνω σε ένα υποθετικό- υπαρκτό ωστόσο- σενάριο συγκατοίκησης στην Τουρκία όπου η αντιπολίτευση θα έχει καλύτερη επίδοση στη Βουλή και ο Ερντογάν στην προεδρική κάλπη, έκανε λόγο για προβληματική κατάσταση αναφορικά και με τη σχέση της Τουρκίας με τον έξω κόσμο, ελλείψει σχετικής πολιτικής κουλτούρας. «Θα αναπτύσσονταν πρωτόγνωρες πολιτικές δυναμικές. Είναι δύσκολο άλλος να κυβερνά τη χώρα και άλλος να διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απευθυνόμενος στους νεοδημοκράτες, αλλά και στους εν γένει δημοκρατικούς πολίτες των Σερρών, ο κ Χατζηβασιλείου  ζήτησε την ψήφο τους, καλώντας τους να τον εμπιστευθούν επειδή ήταν παρών και στα μικρά και στα μεγάλα, στις Σέρρες και εκτός συνόρων. «Με καθαρό βλέμμα, τους κοιτώ στα μάτια και ζητώ να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου προκειμένου να συνεχίσω να εργάζομαι μαζί τους για την προκοπή και την ευημερία του τόπου μας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα