back to top
16.9 C
Athens
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

16.9 C
Athens
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

ΕΙΔΑΜΕ: Την έκθεση “Evrovision. Crossing Stories and Spaces” στο Ινστιτούτο Goethe

Διαβάστε επίσης

Η περιοδεύουσα έκθεση “Evrovision. Crossing Stories and Spaces”, στην αθηναϊκή της εκδοχή, κάνει στάση στην οδό Ομήρου. Τα έργα διερευνούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και μέσω της σύγχρονης Τέχνης εξετάζουν τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση.

Το ανακαινισμένο Ινστιτούτο Goethe ως τρίτος σταθμός της έκθεσης, μετά το Μουσείο Ιστορίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βοϊβοντίνα στη Σερβία, φιλοξενεί μικρότερη επιλογή των έργων της έκθεσης, με την προσθήκη όμως της νέας εικαστικής εγκατάστασης της Μαρίας Τσάγκαρη. Οι δημιουργοί έχουν επιλέξει ποικίλα μέσα, όπως βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και performances, με σκοπό να εκφράσουν τη δική τους σκέψη και ματιά αναφορικά με την ταυτότητα της σημερινής Ευρώπης.

Οι πόρτες του ισογείου ανοίγουν και ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την πρώτη δημιουργία που καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια της εισόδου. Η εγκατάσταση “Pickle Bar” της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Slavs and Tatars, με συνεπιμελήτρια για την Αθήνα την ερευνήτρια Δώρα Βασιλάκου, στήνεται ως ανοιχτός χώρος τοπικού διαλόγου σε κάθε σταθμό της έκθεσης. Στην εκδοχή του μπαρ στο Ινστιτούτο Goethe, μία ταπετσαρία από τις αφίσες “Pickle Tits”, καλύπτει τους τοίχους και τα καθίσματα, συμβολίζοντας το κράτος ως μια μητριαρχική φιγούρα που τροφοδοτεί τους πολίτες, ενώ ξεχωρίζει ένα υβριδικό δικέφαλο ανθρωπόμορφο χρένο αλλά και ένα μικρόφωνο με το σύμβολο της πίκλας. Το έργο συνοδεύεται και από ένα ιδιαίτερο αναψυκτικό (χυμός πίκλας), δημιουργία και αυτό της κολεκτίβας.

Επόμενη στάση, στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, το έργο του Adnan Softić, με τίτλο “Room to Negotiate”, που μιλά για την πολυπολιτισμικότητας και την πολυπλοκότητα της Ευρώπης. Ο καλλιτέχνης διερευνά τη φύση και τα κίνητρα της καταστροφής, αναζητώντας αν η έννοια της ενότητας στην Ευρώπη υπήρχε και είναι κάτι που διαλύθηκε τα τελευταία 100 χρόνια. Σε κάθε σταθμό του έργου παρουσιάζονται εικόνες που μαρτυρούν αυτή τη διάσπαση της ποικιλομορφίας.

Κατεβαίνοντας στους χώρους εκδηλώσεων μπροστά μας, δεσπόζει η εγκατάσταση “This is the place gentlemen!” της Μαρίας Τσάγκαρη που διερευνά την ελληνική και την ευρωπαϊκή ταυτότητα μέσα από το πρίσμα της μετανάστευσης, ως μία πτυχή αυτής της ταυτότητας. Το έργο πραγματεύεται το νόμιμο και παράνομο εμπόριο μαλλιών και δημιουργείται από κομμένα ανθρώπινα μαλλιά, ειδικά διαμορφωμένα ώστε να σχηματίζουν δύο φράσεις. Οι φράσεις προέρχονται από στίχο του ποιήματος «Ο Στράτης Θαλασσινός στη Νεκρή Θάλασσα», του Γιώργου Σεφέρη, που γράφτηκε κατά την εξορία του ποιητή στην Εγγύς Ανατολή.

Από τον απέναντι τοίχο ακούγεται σε επανάληψη η φράση “You have no idea”, από την βιντεοπερφόρμανς της γεννημένης στη Βοσνία, Selma Selman που φέρει την πολιτισμική κληρονομιά των Ρομά. Το έργο ρίχνει φως στις αδικίες, την κατασκευή στερεοτύπων και τον στιγματισμό των Ρομά.

Στον ίδιο χώρο, η ταπερσαρία-εγκατάσταση της Lana Čmajčanin με τίτλο “Balkangreuel – Balkan Cruelty” (Βαλκανική Βαναυσότητα), σε πρώτο επίπεδο διακοσμεί τον χώρο με τα φυτικά της μοτίβα. Το έργο αποκαλύπτεται μόνο όταν κανείς πλησιάσει και διακρίνει τα μοτίβα με τις βάρβαρες πράξεις που αναπαρίστανται στο βιεννέζικο ύφασμα, που η δημιουργός εντόπισε σε συλλογή χαρακτικών του 1909 και φανερώνουν την επίδραση πολιτικών και κοινωνικών δομών εξουσίας.

Μια εγκατάσταση επίπλων και αντικειμένων τραβά το βλέμμα και σε έναν μικρότερο χώρο όπου εντοπίζουμε και τα δύο VHS βίντεο της Henrike Naumann, με τίτλο “Terror and Amnesia” και πρωταγωνιστές εφήβους του 1992, στην Ίμπιζα και την Ιένα της Ανατολικής Γερμανίας αντίστοιχα.

Κατεβαίνοντας ακόμα ένα επίπεδο, οι φωτογραφίες της Johanna Diehl, αποκαλύπτουν εσωτερικούς χώρους, ο καθένας από τους οποίους κρύβει μια ιστορία. Από την διχοτόμηση της Κύπρου στο έργο “Karavas/Alsancak, Cyprus (North)”, που απεικονίζει μια εκκλησία η οποία έχει μετατραπεί σε τζαμί, στην πολιορκία του Σεράγεβο το 1990 και τις εικόνες του ξενοδοχείου Holiday Inn που αποτέλεσε την βάση των πολεμικών ανταποκριτών μέχρι και το τέλος του εμφυλίου.

Νάνσυ Αγγελοπούλου

Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει, σε επιμέλεια της Sabina Klemm και της Sanja Kojić Mladenov, το συνεργατικό-δημιουργικό εκθεσιακό πρότζεκτ EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES, που διερευνά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ευρώπης, και εξετάζει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Η έκθεση του ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), παρουσιάζεται στην Αθήνα σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Μετά την έκθεση στην Αθήνα, θα δημοσιευτεί ένα νέο τεύχος του περιοδικού της EVROVIZION, εμπλουτίζοντας έτσι το «αρχείο του ταξιδιού». Σε συνεπιμέλεια της Δανάης Γιαννόγλου το EVROVIZION.CROSSING ATHENS θα είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση του διαρκώς αναπτυσσόμενου εγχειρήματος στην Αθήνα και το αποτύπωμά του στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Πόλεις της περιοδεύουσας έκθεσης:
Σαράγεβο (Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 2021), Νόβι Σαντ (Σερβία, 2021–22), Αθήνα (Ελλάδα, 2023), Λευκωσία (Κύπρος, 2023), Τιφλίδα (Γεωργία, 2024), Κισινάου (Μολδαβία, 2024), Βάρνα (Βουλγαρία, 2025), Βρυξέλλες (Βέλγιο, 2025), Κρακοβία (Πολωνία, 2026), Βίλνιους (Δημοκρατία της Λιθουανίας, 2026), Καλίνινγκραντ (Ρωσική Ομοσπονδία, 2027), Βερολίνο (Γερμανία, 2027)

Καλλιτέχνες/-ιδες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ EVROVIZION:
Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Selma Selman, Emilija Škarnulytė, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Μαρία Τσάγκαρη

Καλλιτέχνες/-ιδες που συμμετέχουν στην έκθεση της Αθήνας:
Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Ivana Ivković, Henrike Naumann, Selma Selman, Slavs and Tatars, Adnan Softić, Μαρία Τσάγκαρη

Επιμελήτριες: Sabina Klemm, Sanja Kojić Mladenov
Τοπική επιμελήτρια: Ιόλη Τζανετάκη

Διάρκεια: Σάββατο 29 Απριλίου – Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Ημέρες και ώρες επίσκεψης

Δευτέρα–Πέμπτη: 08:00–22:00
Παρασκευή: 08:00–17:00
Σάββατο: 08:00–14:00
Κλειστά: 1, 26, 27 Μαΐου και 5, 10 Ιουνίου 2023

Περισσότερες πληροφορίες
https://evrovizion.ifa.de/de/stations/athens
https://www.goethe.de/athen

Είσοδος ελεύθερη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα