back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έκρηξη στις προθεσμιακές καταθέσεις: Ξεπέρασαν τα 5,6 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του έτους

Διαβάστε επίσης

Στο ασφαλές και περισσότερο αποδοτικό καθεστώς των προθεσμιακών καταθέσεων στρέφονται, τελευταία ,ολοένα και περισσότεροι καταθέτες τραπεζών μετά τις αναπροσαρμογές των επιτοκίων ,έστω και περιορισμένες στο ύψος τους , που επήλθαν στις “κλειδωμένες” καταθέσεις διάρκειας ενός έτους και άνω, ξεπερνώντας έτσι οι πρόσθετες εισροές τους τρεις πρώτους μήνες του έτους τα 5,6 δισ. ευρώ.

Η τάση ανόδου και επανάκαμψης του ενδιαφέροντος των πελατών των τραπεζών για “κλειδωμένα” τραπεζικά προϊόντα έρχεται μετά τα τελευταία 3,3 έτη κατά τα οποία οι προθεσμιακές καταθέσεις παρουσίαζαν συνεχώς υποχώρηση οδηγώντας σε πτωτική πορεία τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυτής της κατηγορίας.

Τα επιτόκια στην κατηγορία των προθεσμιακών καταθέσεων εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες ανοδική πορεία από τις τράπεζες και από τα μεσοσταθμικά επίπεδα των 0,50% – 0,70% που είχαν υποχωρήσει αναπροσαρμόστηκαν πλέον, λόγω και των αντίστοιχων αυξήσεων στις χορηγήσεις δανείων, στο 1%-2,5% για κλειστές καταθέσεις από 1 έως και 2 έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιανουάριο οι πρόσθετες εισροές στις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών έφτασαν το 1,15 δισ .ευρώ, τον Φεβρουάριο τα 1,86 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο τα 2,65 δισ. ευρώ .Οι πρόσθετες εισροές προθεσμιακών είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουν οι προθεσμιακές όλων των τραπεζών στις αρχές Απριλίου στα 30 δισ. ευρώ ,έναντι 25 δισ. που ήταν στις αρχές του έτους. Όσον αφορά το μερίδιο επί του συνόλου το καταθέσεων αυτό από 18% αυξήθηκε στο 21,4%.

Το ελάχιστο όριο ποσού που απαιτείται σήμερα, ανάλογα με την τράπεζα, για να ανοίξει ένας πελάτης μια προθεσμιακή κατάθεση ξεκινά συνήθως από τα 10.000 ευρώ. Η διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης είναι από 12 μήνες και πάνω, με τα περισσότερα προϊόντα να δίνουν κλιμακωτές αποδόσεις που ξεκινούν από 1% και φθάνουν και το 2,5%, ανάλογα με το ύψος του ποσού, με τις μικρές συνεταιριστικές τράπεζες να προσφέρουν τόκο έως και 3,5%.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα