Την εκτίμηση ότι η υπερβολική δημοσιότητα στις ενέργειες να μπει φρένο στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στην εκλογική διαδικασία, ενδέχεται να λειτούργησε και ως διαφήμιση υπέρ του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διατύπωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Β1 Βόρειο Τομέα της Αθήνας.
«Θα είχε αποκλειστεί το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη από την εκλογική διαδικασία και χωρίς την πολιτική χορηγία της κυβέρνησης με σειρά δημοσιευμάτων και παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, το τελευταίο διάστημα. Δυστυχώς, του δόθηκε περισσότερη δημοσιότητα με τους χειρισμούς της» είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στη Σοφία Μπερετάνου.
Τόνισε μάλιστα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει μέτωπο με τον φασισμό, τον νεοναζισμό και την ακροδεξιά».
Σχετικά με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ , δήλωσε ότι δεν παρείχε δυνατότητα ουσιαστικής πολιτικής κρίσης στους δικαστές του Αρείου Πάγου, αλλά αντιθέτως έθετε εκτός εκλογικής πεδιάς το ναζιστικό μόρφωμα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια καθόδου με συνδυασμό στην εκλογική διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι θα είχε οριστικά καταδικασμένο ηγετικό στέλεχος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως η Χρυσή Αυγή. «Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είχε αυτομάτως αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη και οποιοδήποτε άλλο θα μπορούσε να αποπειραθεί ανάλογο εγχείρημα και δεν θα είχε δοθεί αυτή η δημοσιότητα, ούτε θα είχαν γίνει απαράδεκτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που τελικά μπορεί να λειτούργησαν και ως διαφήμιση αυτού του ακραίου χώρου» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στις συναντήσεις μεταξύ των κκ Τζανερίκου και Γεραπετρίτη, έκανε λόγο για πλήγματα στη δημοκρατία και στην λειτουργία της, τα οποία ενδέχεται να τροφοδοτήσουν κινήσεις από πλευράς ακροδεξιάς, που αμφισβητεί τη δημοκρατία.
Σύμφωνα με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δυσπιστεί απέναντι στη δικαιοσύνη. Σέβεται τη διάκριση των εξουσιών η οποία δεν επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει στη δικαστική. Επίσης, ένα δικαστικό σώμα όπως το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, δεν γίνεται να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης. Είναι ευθύνη της νομοθετικής εξουσίας να χαράξει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα αποκλείεται η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, καταδικασμένων σε οποιοδήποτε βαθμό για εγκληματική δράση .
Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου, που χαρακτήρισε «μικρόψυχη» τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να καταθέσει κοινό υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου για μπλόκο στο Εθνικό Κόμμα Έλληνες, με βάση το επιχείρημα ότι δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία στη Βουλή, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εστίασε σε «διαφωνία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται και κατοχυρώνεται αποκλεισμός της καθόδου στις εκλογές τέτοιου είδους σχημάτων, ως κομμάτι της δημοκρατικής διαδικασίας».
Πρόσθεσε δε , ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στις προτάσεις των κκ Αλιβιζάτου και Κοντιάδη επί του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου», ενώ συμπλήρωσε πως «η μάχη κατά του φασισμού δίνεται πρωταρχικά μέσα στην κοινωνία».