back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αλ. Βούτσιτς: Η σημερινή είναι μια από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία της Σερβίας

Διαβάστε επίσης

Η σημερινή είναι μια από τις χειρότερες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις με αφορμή την ένοπλη επίθεση και το μακελειό στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι.

«Η Σερβία δυστυχώς έχει βυθιστεί στη θλίψη. Η θλίψη είναι τόσο μεγάλη που δεν ενθυμούμαστε μεγαλύτερη. Θα πρέπει όμως να δούμε τις αιτίες και τις ευθύνες του καθενός μας, και να αναζητήσουμε λύσεις ώστε κάτι παρόμοιο, όσο και αν ήταν απρόβλεπτο, να μην ξανασυμβεί», ανέφερε ο Βούτσις και παρέθεσε δέκα προτάσεις για να αποτραπούν παρόμοιες τραγωδίες:

1. Να μπει μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας για δύο χρόνια, εκτός από τα κυνηγητικά όπλα.

2. Να γίνει αναθεώρηση όλων των αδειών οπλοφορίας που εκδόθηκαν.

3. Να γίνει έλεγχος σχετικά με τον τρόπο φύλαξης των όπλων από όσους έχουν άδεια οπλοφορίας (Συγκεκριμένα να γίνει έλεγχος εάν ανήλικοι έχουν πρόσβαση σε χώρους φύλαξης όπλων).

4. Να γίνει έλεγχος στη λειτουργία όλων των σκοπευτηρίων.

5. Νομοθετική ρύθμιση για ποινικές διώξεις σε βάρος προσώπων που επιτρέπουν σε ανήλικους την πρόσβαση στα όπλα και τους εκπαιδεύουν στη χρήση τους.

6. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του χρονικού ορίου για την άσκηση ποινικής δίωξης από τα 14 στα 12 χρόνια.

7. Αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους παρέχουν υπηρεσίες μέσω του Τύπου με περιεχόμενο που προωθεί τη βία.

8. Να καθιερωθούν υποχρεωτικοί ανά εξάμηνο έλεγχοι για ναρκωτικά στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης.

9. Να συσταθούν ειδικές υπηρεσίες για την πάταξη της σχολικής βίας, με μονάδες ταχείας επέμβασης.

10. Να εξεταστούν μέτρα απαγόρευσης σε ιστοτόπους που παρέχουν πληροφορίες για την κατασκευή και χρήση όπλων

Προηγουμένως ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε ανακοινώσει ότι ο 13χρονος που σκότωσε οκτώ μαθητές και έναν φύλακα σε δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική και συμπλήρωσε ότι η μητέρα και ο πατέρας του αγοριού συνελήφθησαν.

«Από αυτήν τη στιγμή, το αγόρι βρίσκεται σε ένα ειδικό μέρος και θα μεταφερθεί σε εξειδευμένο τμήμα ψυχιατρικής κλινικής», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος σε δημοσιογράφους.

Η ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι ήταν προσχεδιασμένη από τον έφηβο δράστη, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Βελιγραδίου Βεσέλιν Μίλιτς.

Στο σπίτι του δράστη βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που ήθελε να σκοτώσει, όπως επίσης και της καθηγήτριας της Ιστορίας που χαροπαλεύει. Βρέθηκε και σχεδιάγραμμα του σχολείου. Τη σημερινή ημερομηνία επέλεξε ο δράστης επειδή σήμερα η τάξη του, τη δεύτερη ώρα, είχε το μάθημα της Ιστορίας και η αίθουσα όπου γίνεται η διδασκαλία βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο.

Ο διοικητής της αστυνομίας ανέφερε ότι ο έφηβος δράστης χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του 9 χιλιοστών και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άλλαξε τρεις γεμιστήρες. Περιγράφοντας την επίθεση ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας και αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

Σημειώνεται ότι κατά την ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι σήμερα το πρωί σκοτώθηκαν οχτώ μαθητές και ο φύλακας του κτιρίου. Μία καθηγήτρια και τέσσερις μαθητές που τραυματίστηκαν σοβαρά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

Ο δράστης της επίθεσης είναι 14 ετών και φοιτούσε στο ίδιο σχολείο, στην 7η τάξη.

Στη Σερβία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος ενώ όλα τα σχολεία στο Βελιγράδι δεν λειτούργησαν σήμερα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα