back to top
13.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

13.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Στην Αβάνα, κυβέρνηση της Κολομβίας και αντάρτες του ELN για συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός

Διαβάστε επίσης

Η κολομβιανή κυβέρνηση και οι αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) επαναβεβαίωσαν χθες Τρίτη πως έχουν σκοπό να συμφωνήσουν σε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, ενώ πρόσθεσαν πως συμφωνούν ότι είναι ανάγκη η κοινωνία να πάρει πιο ενεργά μέρος στην ειρηνευτική διαδικασία, κατά την έναρξη του τρίτου κύκλου των διαπραγματεύσεων ανάμεσά τους στην Αβάνα.

«Έχουμε την τεράστια ευθύνη να βρούμε μαζί την έξοδο από αυτόν τον αποκρουστικό πόλεμο», τόνισε η γερουσιάστρια Μαρία Χοσέ Πισάρο, μέλος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που παρουσιάστηκε στην Κούβα για τον νέο γύρο συνομιλιών με τους αντάρτες.

«Ο καλύτερος τρόπος να συμβάλουμε στην αναζήτηση λύσεων στη σύγκρουση είναι να ολοκληρώσουμε αυτόν τον κύκλο με μια συμφωνία για τη συμμετοχή της κοινωνίας, την οικοδόμηση της ειρήνης με τον ELN και συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, θεμελιώδης άξονας της οποίας πρέπει να είναι πως ο λαός δεν θα υποφέρει», συνέχισε η γερουσιάστρια.

Οι δυο αντιπροσωπείες ξανάρχισαν τον διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2022 ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά. Οι συνομιλίες άρχισαν τον Νοέμβριο στο Καράκας και συνεχίστηκαν τον Μάρτιο στο Μεξικό, όπου τα μέρη δεσμεύτηκαν να συζητήσουν την κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τους σκοπούς που ορίσαμε στον κύκλο του Μεξικού, δηλαδή να υπάρξουν κατάπαυση του πυρός και συμμετοχή της κοινωνίας» στη διαδικασία ειρήνευσης, είπε από την πλευρά του χθες ο Πάμπλο Μπελτράν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ELN, επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία.

«Τα στρώματα που έχουν περιθωριοποιηθεί και υφίστανται εκμετάλλευση δεν μπορούν να μείνουν απλοί θεατές στη διαδικασία αυτή», επέμεινε.

Αποκέντρωση

Από τη Μαδρίτη, ο πρόεδρος Πέτρο τόνισε πως η διαδικασία ειρήνης πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί από κατάπαυση του πυρός, «αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη». Πρότεινε επίσης να εφαρμοστεί «κατάπαυση του πυρός ανά περιφέρεια» και κατόπιν «προοδευτικά να επεκταθεί» σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή της κυβέρνησης Ότι Πατίνιο, η Μπογοτά ελπίζει πως θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί εκεχειρία πριν από τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός πρέπει να έχει «βάθος» και να εφαρμοστεί κατά «αμετάκλητο» τρόπο, είπε στον Τύπο.

Ενέδρα του ELN εναντίον στρατιωτικού αποσπάσματος με 10 νεκρούς την 29η Μαρτίου κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα έθεσε εν αμφιβόλω τις διαπραγματεύσεις.

Στην Κολομβία, όπου μαίνεται πόλεμος για πάνω από μισό αιώνα, έγιναν αρκετές προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και ένοπλες οργανώσεις, χωρίς όμως να τερματιστεί ποτέ η βία εντελώς.

Το 2016, η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) οδήγησαν στον αφοπλισμό, τη διάλυση και τη μετατροπή σε πολιτικό κόμμα της μέχρι τότε ισχυρότερης οργάνωσης ανταρτών στη Λατινική Αμερική.

Η αντιπροσωπεία του ELN μπόρεσε να φύγει μόλις τον Σεπτέμβριο του 2022 από την Αβάνα όπου βρισκόταν από το 2018, όταν άρχισαν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018).

Ο διάδοχός του Ιβάν Ντούκε (2018-2022) τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις το 2019, έπειτα από φονική επίθεση εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά. Κατόπιν, ο πρώην πρόεδρος Ντούκε, που ανήκε στη σκληρή δεξιά, ενεργοποίησε ξανά εντάλματα σύλληψης σε βάρος των διαπραγματευτών του ELN και απαίτησε η Κούβα να προχωρήσει στην έκδοσή τους, κάτι που η Αβάνα αρνήθηκε να πράξει.

Η άρνηση αυτή ώθησε τον αμερικανό τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δώσει εντολή να εγγραφτεί η Κούβα στη μαύρη λίστα των κρατών που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Χθες Τρίτη η γερουσιάστρια Πισάρο έκρινε πως «η καλύτερη απότιση φόρου τιμής» που θα μπορούσε να γίνει στη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση θα είναι να διεξαχθεί ειρηνευτική διαδικασία με αποτέλεσμα «απόλυτα αμετάκλητο», που θα «επιτρέψει η Κούβα να αποσυρθεί το ταχύτερο από αυτόν τον κατάλογο».

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα