back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βραζιλία: Έρευνα της αστυνομίας στην κατοικία Μπολσονάρου για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid

Διαβάστε επίσης

Η βραζιλιάνικη αστυνομία έκανε έφοδο σήμερα στην κατοικία του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και συνέλαβε δύο προσωπικούς βοηθούς του στο πλαίσιο μιας έρευνας για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα, μια από τις πολλές που αντιμετωπίζει ο ακροδεξιός πολιτικός, στοχεύει να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν ο Μπολσονάρου, ένας αμφισβητίας της επιδημίας του κορονοϊού που είχε ορκιστεί να μην εμβολιαστεί, καταγράφηκε ως εμβολιασμένος σε αρχεία υπηρεσιών υγείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο.

Ο Μπολσονάρου έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία. Σήμερα, ο ίδιος δήλωσε «έκπληκτος» από την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του, λέγοντας ξανά ότι δεν έχει εμβολιαστεί. «Από την πλευρά μου, δεν υπήρχε τίποτα πλαστογραφημένο. Δεν έκανα το εμβόλιο. Τελεία και παύλα», είπε σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του μετά την αστυνομική έφοδο, λέγοντας ότι η αστυνομία κατέσχεσε το κινητό του.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι πραγματοποίησε συνολικά 16 έρευνες και εξέδωσε έξι εντάλματα προληπτικής σύλληψης στη Μπραζίλια και το Ρίο ντε Ζανέιρο στο πλαίσιο της επιχείρησης, που είχε στόχο «ένα εγκληματικό δίκτυο» που είναι ύποπτο «για εισαγωγή ψευδών δεδομένων εμβολιασμού κατά της Covid στα δημόσια συστήματα υγείας», χωρίς όμως να κατονομάζει τον Μπολσονάρου.

Δύο πηγές, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, είπαν ότι στην επιχείρηση συνελήφθησαν οι Μάουρο Σιντ και Μαξ Γκιγιέρμε, προσωπικοί βοηθοί του Μπολσονάρου από τότε που ήταν πρόεδρος και παρέμειναν βοηθοί του και μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

Η αστυνομία τόνισε ότι διερευνούσε «πλαστά δεδομένα» που φέρεται να καταχωρήθηκαν σε μια εθνική βάση δεδομένων για την Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, όταν ο Μπολσονάρου ήταν πρόεδρος.

Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού «χρησιμοποιήθηκαν για να παρακαμφθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις δημόσιες αρχές στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε η αστυνομία.

Η έρευνα δείχνει «ιδεολογικούς» λόγους για την παράκαμψη των κανόνων εμβολιασμού, είπε η αστυνομία, «προκειμένου να συνεχιστεί μια επιθετική ρητορική για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19».

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ένα αυτοκίνητο της ομοσπονδιακής αστυνομίας να φεύγει από το κλειστό συγκρότημα κατοικιών όπου ζει ο ακροδεξιός τέως πρόεδρος στη Μπραζίλια, χωρίς να μπορεί να αναγνωρίσει τους επιβάτες του οχήματος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπολσονάρου συνέχισε να επικρίνει τα εμβόλια κατά της Covid, διαβεβαιώνοντας αρκετές φορές ότι δεν είχε πρόθεση να εμβολιαστεί, ενώ η πανδημία άφησε περισσότερους από 700.000 νεκρούς στη Βραζιλία.

Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου – ήττα που ποτέ δεν αναγνώρισε – πέρασε στη συνέχεια τρεις μήνες στις ΗΠΑ, αφήνοντας τη Βραζιλία μόλις δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του αριστερού διαδόχου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού εξακολουθούσε να είναι υποχρεωτικό για την είσοδο στις ΗΠΑ όταν πήγε ο Μπολσονάρου.

Μετά την επιστροφή του στη Βραζιλία στα τέλη Μαρτίου, ο Μπολσονάρου ανακρίθηκε δύο φορές από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Η πρώτη ανάκριση έγινε στις 5 Απριλίου για μια υπόθεση κοσμημάτων που προσφέρθηκαν στη σύζυγο του πρώην προέδρου στη Σαουδική Αραβία και τα οποία εισήλθαν παράνομα στη Βραζιλία. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπολσονάρου ανακρίθηκε εκ νέου στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για τον φερόμενο ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στη Μπραζίλια, όταν κυβερνητικά κτίρια και χώροι εξουσίας λεηλατήθηκαν από άτομα που αρνήθηκαν να δεχτούν την εκλογή του Λούλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα