back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο ΥΠΕΞ του Πακιστάν “χαίρεται πολύ” για την σπάνια επίσκεψη στην Ινδία

Διαβάστε επίσης

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών έφθασε σήμερα στην Ινδία για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα ενός επικεφαλής της διπλωματίας του Ισλαμαμπάντ από το 2016.

Οι σχέσεις των δύο γειτονικών πυρηνικών δυνάμεων είναι τουλάχιστον ψυχρές μετά τον διαχωρισμό της αυτοκρατορίας των Βρετανικών Ινδιών το 1947.

Οι δύο αντίπαλες χώρες διεκδικούν την περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια και αναμετρήθηκαν μεταξύ τους σε τρεις πολέμους, εκ των οποίων οι δύο ήταν για τον έλεγχο του Κασμίρ.

Ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι έφθασε στο θέρετρο Γκόα για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS), μαζί με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ρωσίας.

“Χαίρομαι πολύ που ήρθα εδώ σήμερα ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πακιστάν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Μπούτο δεν δήλωσε εάν θα έχει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, αλλά είπε ότι ελπίζει πως η συνάντηση θα είναι “πολύ παραγωγική”.

Το Πακιστάν ανέστειλε τις διπλωματικές και εμπορικές του σχέσεις με την Ινδία το 2019 μετά την απόφαση του Νέου Δελχί να ανακαλέσει το καθεστώς μερικής αυτονομίας του Τζαμού και Κασμίρ, εδάφους με πληθυσμό στην πλειονότητά του μουσουλμανικό που διοικείται από την Ινδία.

Οι δύο χώρες απέσυραν τότε τους κορυφαίους διπλωμάτες τους και το προξενικό προσωπικό ανακλήθηκε ή απελάθηκε.

Η τελευταία επίσκεψη στην Ινδία υψηλόβαθμού Πακιστανού διπλωμάτη ήταν το 2016, όταν ο Σαρτάτζ Αζίζ, τότε ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού για τις εξωτερικές υποθέσεις, είχε μεταβεί στο Νέο Δελχί.

Η Ινδία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του OCS, ενός φόρουμ που ιδρύθηκε το 2001, περιλαμβάνει επίσης αρκετά κράτη της κεντρικής Ασίας και ανταγωνίζεται τους δυτικούς θεσμούς.

Ο Σ. Τζαϊσανκάρ, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής για να συζητήσουν “θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής επικαιρότητας”, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ρωσικής διπλωματίας.

Οι μακροχρόνιοι δεσμοί στο θέμα της ασφάλειας της Ινδίας με τη Ρωσία έφεραν το Νέο Δελχί σε δύσκολη διπλωματική θέση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ινδία, που εισάγει μεγάλο μέρος του στρατιωτικού της εξοπλισμού από τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται όπως και από το πετρέλαιο, πρέπει να διατηρήσει τη διπλωματική ισορροπία, ενώ η συνεργασία της στο θέμα της ασφάλειας αυξάνεται με τις δυτικές χώρες.

Ο Σ. Τζαϊσανκάρ συναντήθηκε επίσης με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών στο Νέο Δελχί για να συζητήσουν τη στρατιωτική ανάπτυξη στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια.

“Η εστίαση παραμένει στην επίλυση των εκκρεμών θεμάτων και στην εγγύηση της ειρήνης και της ηρεμίας στις συνοριακές περιοχές”, έγραψε ο Τζαϊσανκάρ στο Twitter στο τέλος της συνεδρίασης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα