back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΟΗΕ: Στο χείλος της αβύσσου η Αϊτή λόγω συμμοριών

Διαβάστε επίσης

Η Αϊτή, όπου η βία των συμμοριών έχει μετατραπεί σε γάγγραινα, «κρέμεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καλώντας να υπάρξει «άμεση» υποστήριξη στην πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής.

«Επισκέφθηκα τη χώρα τον Φεβρουάριο. Κρέμεται στο χείλος της αβύσσου», είπε ο Φόλκερ Τουρκ παρεμβαίνοντας μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η ανικανότητα του κράτους να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει υπονομεύσει εντελώς την εμπιστοσύνη του κόσμου. Το κοινωνικό συμβόλαιο έχει καταρρεύσει».

«Η σημερινή αναρχία είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα που απαιτεί σθεναρή αντίδραση», έκρινε ο Ύπατος Αρμοστής.

«Οι αϊτινοί θεσμοί έχουν ανάγκη άμεση υποστήριξη, μέσω της ανάπτυξης ειδικής δύναμης υποστήριξης, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πλήρες σχέδιο δράσης», επέμεινε.

Την περασμένη εβδομάδα, η νέα ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ στη χώρα, η Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ, υπογράμμιζε πως η «τρομοκρατία» που ασκούν οι συμμορίες στον πληθυσμό εξαπλώνεται με «τρομακτικό ρυθμό».

Από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Μαρτίου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων φόνων αυξήθηκε στη χώρα κατά 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (815 έναντι 673) και ο αριθμός των απαγωγών κατά 63% (637 έναντι 391).

Με αυτό το φόντο ο ΟΗΕ δεν σταματά να επαναλαμβάνει την έκκλησή του να αναπτυχθεί ειδική διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις συμμορίες, να αποκαταστήσει την τάξη.

Ο Γενικός Γραμματέας του, ο Αντόνιο Γκουτέρες, μετέφερε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022 την έκκληση για βοήθεια του αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας να σχηματιστεί αυτή η δύναμη, όμως όχι από τον ΟΗΕ.

Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα: αν και κάποιες κυβερνήσεις έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συνεισφέρουν αστυνομικούς ή/και στρατιωτικούς σε αυτή την ειδική δύναμη, καμιά δεν μοιάζει διατεθειμένη να αναλάβει την ηγεσία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα