back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χιλή: Πρώτη πτήση επαναπατρισμού μεταναστών στη Βενεζουέλα

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως θα γίνει μια πρώτη πτήση επαναπατρισμού μεταναστών από τη Βενεζουέλα, που συγκαταλέγονται στους εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα με το Περού, το οποίο τους απαγορεύει την είσοδο και ανέπτυξε στρατιωτικές ενισχύσεις στη μεθόριο.

Το αεροσκάφος, που αναμένεται να φθάσει την Κυριακή στην Αρίκα (βόρεια), θα μισθώσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστροφή στην πατρίδα».

Θα παραλάβει μετανάστες αποκλεισμένους στην πλευρά της Χιλής, στο συνοριακό φυλάκιο της Τσακαγιούτα, και άλλους, που έχουν αποκλειστεί στην περουβιανή πόλη Τάκνα, εξήγησε ο χιλιανός υπουργός Εξωτερικών Αλμπέρτο φαν Κλάβερεν.

«Πρόκειται για μια πρώτη πτήση, ελπίζουμε πως θα γίνουν σύντομα και άλλες, όμως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσουμε με τους ομολόγους μας στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως υπήκοοι Βενεζουέλας, καθώς και Αϊτής και Κολομβίας, που θέλουν να φύγουν από τη Χιλή, καθώς έγινε πολύ αυστηρότερη η πολιτική έναντι των μεταναστών, είναι αποκλεισμένοι στα βόρεια σύνορα της χώρας ή έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Περού μετά την παράνομη είσοδό τους στο έδαφός του.

Το Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρο με διάρκεια 60 ημερών, σε όλα τα σύνορά του και ανέπτυξε δυνάμεις του στρατού για να ενισχυθεί η φύλαξή τους.

Η Χιλή είχε ήδη στρατιωτικοποιήσει τα βόρεια σύνορά της για να αντιμετωπίσει τις παράτυπες συνόδους στο έδαφός της.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμους που προβλέπουν να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι των μεταναστών, να συλλαμβάνεται οποιοσδήποτε δεν έχει έγγραφα ταυτότητας ή/και άδεια παραμονής και να παρατείνεται η περίοδος κράτησης για να οργανώνονται απελάσεις.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 150 ως 200 μετανάστες συγκεντρώνονται καθημερινά στα βόρεια σύνορα της Χιλής.

Αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό των περουβιανών αρχών, ορισμένοι προσπαθούν να περάσουν παράτυπα τα σύνορα.

«Νομίζω πως πρόκειται για σημαντική πρόοδο, διότι θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε με τον προσήκοντα τρόπο αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα», έκρινε ο Αλμπέρτο φαν Κλάβερεν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα