back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμανέν δεν ήθελε “να εξοστρακίσει” τη Ρώμη, διαβεβαιώνει η γαλλική κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας προσπάθησε σήμερα να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ του Παρισιού και της Ρώμης, διαβεβαιώνοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, οι επικριτικές δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν αντιδράσεις, «δεν είχε πρόθεση να εξοστρακίσει την Ιταλία».

Χθες Πέμπτη ο Νταρμανέν προκάλεσε νέα κρίση στις γαλλοϊταλικές σχέσεις δηλώνοντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι «ανίκανη να διαχειριστεί τα μεταναστευτικά προβλήματα» της χώρας της, όπου καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων από τη βόρεια Αφρική.

Αμέσως ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος θα επισκεπτόταν το βράδυ το Παρίσι για να συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, ακύρωσε το ταξίδι του χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Νταρμανέν «απαράδεκτες».

«Ο υπουργός Εσωτερικών δεν είχε καμία πρόθεση να εξοστρακίσει την Ιταλία με κανέναν τρόπο», διαβεβαίωσε σήμερα ο Ολιβιέ Βεράν στο τηλεοπτικό δίκτυο Cnews, εκφράζοντας την ελπίδα «να μην γίνει πολιτικό ζήτημα».

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με τους Ιταλούς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Οι Ιταλοί λατρεύουν την πολιτική, αλλά αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις επιλογές τους και θέλουν να τους αφήνουμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των επιλογών τους», εξήγησε τονίζοντας «δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Χθες Πέμπτη η Κολονά προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, κάνοντας λόγο για «τον αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ των δύο χωρών και εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να συναντηθεί σύντομα στο Παρίσι με τον Ταγιάνι.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός κάλεσε σήμερα τον Νταρμανέν να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις του.

«Είναι μια απρόκλητη και ανάρμοστη προσβολή εναντίον μας φιλικής χώρας, μιας συμμάχου» και όταν «κάποιος προσβάλλει απρόκλητα έναν άλλον άνθρωπο, το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να ζητήσει συγνώμη», τόνισε ο Ιταλός υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Τον Νοέμβριο, οι δύο χώρες είχαν έρθει σε αντιπαράθεση για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού, λίγες εβδομάδες αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία η Μελόνι. Τότε η Ρώμη είχε αρνηθεί να προσφέρει ασφαλές λιμάνι σε πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée, το οποίο τελικά κατευθύνθηκε στην Τουλόν της Γαλλίας.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει την οργή του Παρισιού.

Σήμερα ο Βεράν παραδέχθηκε ότι η Ρώμη υποδέχεται «τα περισσότερα» σκάφη μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο. «Στη συνέχεια εργαζόμαστε συστηματικά με τους Ιταλούς για την υιοθέτηση κανόνων μετεγκατάστασης» των προσφύγων και των μεταναστών, πρόσθεσε.

«Συνδεόμαστε στενά μέσω της ιστορίας μας, μέσω οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών θεμάτων, αλλά επίσης και (…) μεταναστευτικών», κατέληξε ο Βεράν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα