Ωρολογιακή «βόμβα» τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργήσει στρατηγικοί κακοπληρωτές στους εγχώριους προμηθευτές ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα «φέσια» μέσα σε ένα 10μηνο πλησιάζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν βρει ορθάνοιχτα παράθυρα της νομοθεσίας και γυρνάνε από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς.
Ο νόμος της κυβέρνησης με τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο τιμών που είναι σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι, δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος χωρίς την επιβολή οικονομικού προστίμου για το πρόωρο σπάσιμο του συμβολαίου τους. Αυτή η απελευθέρωση… σε συνδυασμό με μία προ τριετίας απόφαση του ΣτΕ η οποία κατάργησε την υποχρέωση του καταναλωτή να διακανονίζει τις οφειλές του πριν αλλάξει πάροχο, γέννησε μία νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.
Ο γενικός διευθυντής της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» – εταιρείας ενέργειας θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας – αποκάλυψε πως τα φέσια του λεγόμενου κι ως «ενεργειακού τουρισμού» ανέρχονται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Μητρόπουλος στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, τα χρέη αυτά ήταν ανύπαρκτα προ τριετίας. Δημιουργήθηκαν, τα τελευταία τρία χρόνια και ιδίως την περίοδο της κρίσης. Οι εταιρείες αν και στέλνουν εντολές στον ΔΕΔΔΗΕ για αποκοπή του ρεύματος στους κακοπληρωτές, εντούτοις αυτές δεν εκτελούνται λόγω της προαναφερόμενης απόφασης του ΣτΕ. Το αποτέλεσμα είναι οι μπαταχτσήδες να αλλάζουν συνεχώς προμηθευτή και να αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς αφού μένουν στο απυρόβλητο.
Το πρόσθετο ύψος των απλήρωτων λογαριασμών στην αγορά κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ είναι από τους πελάτες που δυσκολεύτηκαν με την κρίση αλλά βρίσκονται είτε σε διακανονισμό είτε σε ολιγοήμερη καθυστέρηση.
Οι πάροχοι για να αντιμετωπίσουν τον «ενεργειακό τουρισμό» και τα φέσια, ετοιμάζουν τον λεγόμενο ενεργειακό Τειρεσία, όπου θα έχουν καταγεγραμμένη την καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών τους. Οι εταιρείες θα έχουν πρόσβαση και δεν επιλέγουν τη σύναψη σύμβασης παροχής ρεύματος με κακοπληρωτές αν δεν εξοφλήσουν πρώτα τις οφειλές τους.
Χριστιάννα Κούσιου