13.5 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

13.5 C
Athens
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Μ. Σακίμπ: Να δημιουργήσουμε κίνητρα ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι νέοι που έφυγαν τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε επίσης

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και το ζήτημα της πρόσβασης σε προσιτή και ποιοτική στέγη που απασχολούν ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, αποτελούν τα κυρίαρχα ζητήματα που η ΝΔ ιεραρχεί στις άμεσες προτεραιότητές της για την επόμενη ημέρα των εκλογών, όπως ανέφερε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαρία Παύλου  η Μάριαμ Σακίμπ, μέλος του ΔΣ του Αθήνα 9.84 και υποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

«Σήμερα, υπάρχει τεράστια ζήτηση κατοικιών στη χώρα μας αλλά πολύ μικρή προσφορά με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω των προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν όπως το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο βρίσκεται μπροστά στους νέους 25-39 ετών ως λύση για την επόμενη μέρα καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με χαμηλότοκο δάνειο.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, είχαν γίνει περισσότερες από 20.000 αιτήσεις. Πρόκειται για μια πολύ ουσιαστική πρωτοβουλία που αποτελεί μόνο την αρχή. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσανατολισμένο στη νέα γενιά που εκτός από το στεγαστικό πρόβλημα θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας καθώς θα διευκολύνει τους νέους ανθρώπους να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια», σημείωσε.

Άλλωστε, όπως τόνισε, η δημογραφική κρίση απαιτεί μακρόπνοη στρατηγική, με δεδομένη μάλιστα την απογοητευτική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ότι το 2030 η Ελλάδα θα είναι η γηραιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την κ. Σακίμπ, εντάσσεται και η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για ίδρυση Υπουργείου Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής που θα επικεντρώνεται σε ειδικά προβλήματα όπως το δημογραφικό και η στέγη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ως ιδιαιτέρως σημαντική την υιοθέτηση των απαιτούμενων κινήτρων για την ανάσχεση του brain drain και τον σταδιακό επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό.

«Στόχος των πρωτοβουλιών μας είναι να δημιουργήσουμε κίνητρα ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι νέοι που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, να τους παρέχουμε μισθούς ισάξιους με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ώστε να μπορούν να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν οικογένεια. Για πρώτη φορά υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που στοχεύει στην επιστροφή των ανθρώπων που έφυγαν για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Μέσα σε μια τετραετία δημιουργήθηκαν 340.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά 7%», επισήμανε.

«Αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά η κυβέρνηση τα πέτυχε εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, της εισαγόμενης ακρίβειας, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει υπό καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, η κ. Σακίμπ, κάλεσε τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες στις εκλογές της 21ης Μαΐου, λέγοντας: «Πρέπει να αποφασίσουμε ποια θέλουμε να είναι η Ελλάδα του αύριο, αν θα είναι μια ισχυρή, αυτοδύναμη και παραγωγική χώρα ή αν θα γυρίσουμε στις μαύρες εποχές του παρελθόντος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα