back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς μίμηση αλλαγής παραγωγικού μοντέλου, θέλουν να έρθουν να επενδύσουν

Διαβάστε επίσης

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποψήφιος Βουλευτής στον Β1′ Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για μια ρεκόρ εξαγωγών και ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να δημιουργήσει ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.

«Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς μίμηση αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, μια χώρα στην οποία θέλουν να έρθουν να επενδύσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά και ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να το περιορίσει δημιουργώντας αναχώματα τόσο με το καλάθι του νοικοκυριού όσο και με την κάρτα αγορών.

«Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη στα τρόφιμα. Όμως, επειδή αυτό δεν είναι αρκετό, προσπαθήσαμε και βάλαμε κάποια αναχώματα. Ένα από αυτά είναι και το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο έχει κρατήσει για 6 μήνες τις τιμές σταθερές. Παράλληλα, υπάρχει και το market pass που μπορεί να μην καλύπτει όλο το κύμα ακρίβειας αλλά δίνει ενίσχυση στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών».

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε μεν ότι αυτά τα εργαλεία στήριξης που στοχεύουν στην αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών έχουν προσωρινό χαρακτήρα, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διατηρηθούν για όσο χρειαστεί.

«Όταν υποχωρήσει ο πληθωρισμός σε ένα λογικό επίπεδο δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εργαλεία όπως το καλάθι του νοικοκυριού. Όμως , εμείς λέμε ότι θα τα διατηρήσουμε. Ένας βασικός κανόνας της Ευρώπης είναι η ελεύθερη λειτουργία της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε δώσει παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου και υπάρχει ήδη πρόβλεψη ώστε με μια υπουργική απόφαση, ακόμα και από υπηρεσιακή κυβέρνηση, να συνεχιστούν. Παράλληλα, όσο σημειώνεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η κατάσταση θα ομαλοποιείται και οι τιμές θα είναι σταθερές. Την ίδια στιγμή, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20%. Σαφώς και δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να θωρακίσουμε όσο μπορούμε το εισόδημα των πολιτών», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη θεσμοθέτηση του Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται και το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε: «Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η στήριξη των νέων παιδιών, δεδομένου ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Προφανώς και δεν είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρουν, όμως, αποτελεί μια σημαντική βοήθεια με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητά τους, σε συνδυασμό με μια σειρά πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου» το οποίο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, για αγορά πρώτης κατοικίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα