back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νίγηρας: Επτά στρατιώτες σκοτώνονται στην έκρηξη νάρκης

Διαβάστε επίσης

Επτά μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από νάρκη στην περιφέρεια Τιλαμπερί (δυτικά), που λυμαίνονται τζιχαντιστικές οργανώσεις, ανακοίνωσε η Εθνική Φρουρά του Νίγηρα (ΕΦΝ).

«Όχημα της αποστολής συνοδείας του εβδομαδιαίου εφοδιασμού πέρασε πάνω από νάρκη» χθες το πρωί σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το χωριό Σαμιρά, στον νομό Γκοτέ, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΦΝ, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και αποτελεί αιχμή του δόρατος στις αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις.

«Δυστυχώς θρηνούμε τον θάνατο των επτά επιβαινόντων στο όχημα», κατά το κείμενο, που αναγνώστηκε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης.

Στο χωριό Σαμιρά βρίσκεται από το 2004 το μοναδικό βιομηχανικό χρυσωρυχείο του Νίγηρα.

Ο νομός Γκοτέ βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Νίγηρα ποταμού, στην Τιλαμπερί, στη λεγόμενη ζώνη των τριεθνών συνόρων του Μαλί, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα.

Οι αρχές του Νίγηρα διεξάγουν από τον Φεβρουάριο του 2022 επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ), στο πλαίσιο εκστρατείας που βαφτίστηκε «Νιγιά» («Θέληση», στην τοπική γλώσσα), με τη συμμετοχή 2.000 και πλέον ανδρών.

Η χώρα είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπη με φονικές επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) στο νοτιοανατολικό της τμήμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε έξι «τρομοκράτες» στην Αγιορού (που διοικητικά υπάγεται στην Τιλαμπερί), όπου είχαν ξεσπάσει πρόσφατα φονικές συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων.

Τον Ιούνιο του 2022, οκτώ χωροφύλακες σκοτώθηκαν και άλλοι 33 τραυματίστηκαν σε «τρομοκρατική» επίθεση στην Ουαραού, κοινότητα στον νομό Γκοτέ.

Στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών ο Νίγηρας λαμβάνει υποστήριξη –από τη σκοπιά του εφοδιασμού και της εκπαίδευσης των στρατιωτικών του– της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου.

Το Παρίσι ιδίως αναδιοργανώνει τα στρατεύματά του στο Σαχέλ και χαρακτηρίζει τον Νίγηρα απαραίτητο εταίρο, καθώς η χώρα φιλοξενεί κάπου 2.000 μέλη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ οι δυνάμεις που βρίσκονταν στο Μαλί και στην Μπουρκίνα Φάσο διώχτηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα