back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Η Μόσχα έσπασε τη συμφωνία για τα σιτηρά

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία έχει ουσιαστικά σταματήσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά αρνούμενη να καταχωρήσει τα εισερχόμενα πλοία, ανέφερε τη Δευτέρα το υπουργείο Ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, όμως η πρόσβαση σε τρία από αυτά άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας,

«Η Ρωσική Ομοσπονδία σταμάτησε γι΄άλλη μια φορά ουσιαστικά την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά αρνούμενη να καταχωρήσει τα εισερχόμενα πλοία και να διενεργήσει τις επιθεωρήσεις τους. Η προσέγγιση αυτή αντίκειται στους όρους της τρέχουσας συμφωνίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, 90 πλοία, περιλαμβανομένων 62 πλοίων για φόρτωση, περίμεναν στα τουρκικά χωρικά ύδατα έγκριση προκειμένου για να πάνε σε ουκρανικά λιμάνια.

Η συμφωνία λήγει στις 18 Μαΐου. Η Μόσχα απείλησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία που αποσκοπεί να βοηθήσει να μετριαστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για την παράταση της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα