back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο Ουζμπεκιστάν

Διαβάστε επίσης

Το Ουζμπεκιστάν θα διεξαγάγει πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 9 Ιουλίου μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο έγγραφο.

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ δήλωσε νωρίτερα ότι προκηρύσσει πρόωρες προεδρικές εκλογές για να πάρει εντολή για μια νέα θητεία ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν «έντονες και πολύπλοκες διαδικασίες» που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο, όμως δεν ανακοίνωσε ημερομηνία.

Οι Ουζμπέκοι ψηφοφόροι ενέκριναν με δημοψήφισμα στις 30 Απριλίου πακέτο συνταγματικής αναθεώρησης, στο πλαίσιο του οποίου επιτρέπεται στον Μιρζιγιόγεφ να είναι υποψήφιος για άλλες δύο θητείες, ενώ κάθε θητεία παρατείνεται από πέντε σε επτά χρόνια.

Ο 65χρονος Μιρζιγιόγεφ δήλωσε πως αισθάνεται ότι χρειάζεται νέα εντολή για να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σ’ αυτή τη χώρα της κεντρικής Ασίας, παρά το γεγονός ότι έχει υπηρετήσει λιγότερο από δύο χρόνια της τρέχουσας προεδρικής θητείας του.

«Στη σημερινή κατάσταση, όπου έντονες και πολύπλοκες διαδικασίες επικρατούν στον κόσμο και στην περιφέρειά μας, η εξεύρεση της σωστής και αποτελεσματικής οδού ανάπτυξης και η υλοποίησή της καθίσταται το πιο οξύ και κατεπείγον ζήτημα», δήλωσε.

Ο Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ δεν είπε πότε θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, όμως η ουζμπεκική νομοθεσία απαιτεί την προκήρυξη των εκλογών τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους.

Στη χώρα αυτή των 35 εκατομμυρίων κατοίκων δεν υπάρχουν μείζονες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης για να ανταγωνιστούν τον Μιρζιγιόγεφ, ο οποίος επαινείται τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό επειδή φιλελευθεροποίησε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία και άνοιξε την οικονομία της στο εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα