back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το Κατάρ επαναλαμβάνει πως δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Συρία

Διαβάστε επίσης

Το Κατάρ, χώρα που εναντιώνεται σθεναρά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δαμασκό, παρά την επιστροφή του συριακού καθεστώτος στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το πλούσιο κράτος του Κόλπου ψήφισε χθες Κυριακή στο Κάιρο, όπως και οι υπόλοιπες χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, υπέρ της επανένταξης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στον παναραβικό οργανισμό, από τον οποίο είχε αποκλειστεί στα τέλη του 2011.

Όμως η θέση του Κατάρ «για την εξομάλυνση [των σχέσεων] με το συριακό καθεστώς δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του εμιράτου, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.

Μολονότι ο κ. Ανσάρι ανέφερε στο QNA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, ότι η χώρα του δεν θα σταθεί «εμπόδιο» στις αποφάσεις άλλων αραβικών κρατών, επέμεινε πως η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Ντόχα και τη Δαμασκό θα εξαρτηθεί από πολιτικές προόδους που «θα ανταποκρίνονται στους πόθους του αδελφού συριακού λαού».

Η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει «τις ρίζες της κρίσης που οδήγησε στον αποκλεισμό της και να λάβει θετικά μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων του συριακού λαού», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τα «εγκλήματα» που διαπράχθηκαν από τη Δαμασκό.

Στον πόλεμο στη Συρία ενεπλάκησαν περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες και τζιχαντιστικές οργανώσεις. Η σύρραξη κομμάτιασε τη χώρα, στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους.

Αν και στα κυριότερα μέτωπα τα όπλα έχουν σιγήσει, τεράστια τμήματα της χώρας παραμένουν εκτός του ελέγχου της Δαμασκού και δεν έχει εξευρεθεί καμιά πολιτική λύση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γαΐτ δήλωσε χθες Κυριακή πως επαφίεται σε κάθε αραβικό κράτος να αποφασίσει εάν θα εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δαμασκό ή όχι.

Το Κατάρ παρείχε μεγάλη βοήθεια σε οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης και ανταρτών κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα