back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ε. Αχτσιόγλου: Είναι αστείο να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ο κ. Τσακαλώτος θέλει την έξοδο της χώρας από το ευρώ

Διαβάστε επίσης

Στον δρόμο προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου, προέκυψε νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή η πρόταση της ομάδας Τσακαλώτου – «53+» που συντάχθηκε στις 12 Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκε περίπου έναν μήνα αργότερα, στη διαδικτυακή πλατφόρμα Commonality και στο οποίο μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης με «τοπικά νομίσματα».

Η Έφη Αχτσιόγλου Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υποψήφια στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα διγλωσσίας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ» και κατηγόρησε τη ΝΔ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό που έχει σημασία είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο των προγραμμάτων των κομμάτων.

«Το πρόγραμμά μας για τα οποίο ζητάμε τη στήριξη του λαού και τη σύγκλιση με τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις είναι σαφές. Έχει συγκεκριμένους άξονες και προτάγματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ το 2022. Βλέπω από χθες μια προσπάθεια από πλευράς ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις. Είναι αστείο να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι ο κ. Τσακαλώτος θέλει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Πρόκειται για προσπάθεια αντιπερισπασμού από την παταγώδη αποτυχία του κυβερνητικού αφηγήματος», τόνισε.

«Αυτό που τίθεται στο επίκεντρο της συζήτησης είναι το περιεχόμενο των πολιτικών προγραμμάτων που συγκρούονται και το πως ιεραρχούν οι πολίτες τις θέσεις μας γύρω από τα ζητήματα της καθημερινότητας, την αύξηση των μισθών, τη συγκράτηση των τιμών μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων, την ανάγκη να υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ή αν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με ένα πρόγραμμα όπως της ΝΔ που οδήγησε σε μείωση των μισθών και σε μια εκτεταμένη αισχροκέρδεια που έχει σαρώσει το λαϊκό εισόδημα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα περί κοστολόγησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στα 83 δισ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η κ. Αχτσιόγλου , κατηγόρησε τη ΝΔ για προπαγάνδα, διαψεύδοντας κάθε σχετική αναφορά: «Εδώ και τρεις μέρες, ο πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κοστολόγησε το πρόγραμμα μιας παράταξης κατ’ εντολή μιας άλλης. Εμπλέκουν δηλαδή τις κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες στην προπαγάνδα . Πρόκειται για σοβαρό θεσμικό ατόπημα».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται στα 5,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει έσοδα από συγκεκριμένες φορολογήσεις αλλά και δαπάνες που αφορούν μέτρα όπως η ενίσχυση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

«Οι δύο βασικές αλχημείες που οδηγούν στην υπερκοστολόγηση του προγράμματός μας, είναι ότι η ΝΔ δεν λαμβάνει υπόψιν της τα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια στιγμή, υπερκοστολογεί κάποια άλλα μέτρα κάνοντας παιδαριώδεις πράξεις. Εμείς, έχουμε περιγράψει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο πώς θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη που έχουν συγκεντρωθεί στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας και στα διυλιστήρια τα οποία κοστολογούνται στα 6 δισ. ευρώ. Αυτό από μόνο του δείχνει το βαθμό της αισχροκέρδειας», συμπλήρωσε και αναρωτήθηκε: «Γιατί επέτρεψε η κυβέρνηση να συγκεντρωθεί αυτός ο πλούτος στις πλάτες των πολιτών και βρέθηκε η χώρα να έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας το 2022;»

Μάλιστα, όπως είπε, το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι «πέρα από το γενικό πρόβλημα του πληθωρισμού, η αισχροκέρδεια ουδέποτε πατάχθηκε και δεν πρόκειται να εκλείψει εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα