back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με 3 βασικές ρυθμίσεις εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας

Διαβάστε επίσης

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τρεις βασικές ρυθμίσεις εξήγγειλε σαν την πρώτη ενέργειά της κυβέρνησής του την επομένη των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην συγκέντρωση στον Πειραιά, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησής του θα κατατεθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιλαμβάνει τρία πράγματα: «Το πρώτο είναι ότι θα ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο που παρουσιάσαμε και έχει την υπογραφή και της Λούκας Κατσέλη. Δεν θα ξαναδούμε εικόνες όπως του ανάπηρου 80χρονου στην Χαλκιδική, που τον έβγαλαν από το σπίτι του γιατί ήταν εγγυητής στο σπίτι του γιου του. Το δεύτερο θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή ή και σε μηδενικό συντελεστή στα τρόφιμα, και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ. Το τρίτο θα είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Γιατί εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνονται μία δεξαμενή για να μπορούν να αντλούν κέρδη οι ιδιοκτήτες κολλεγίων. Το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο».

Επίσης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας επιθυμεί πολιτική αλλαγή και θα την κάνει πράξη με την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ως εδώ με την εξαπάτηση, στοχοποίηση, την αλαζονεία, την οικογενειοκρατία, την αισχροκέρδεια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Έρχεται η ώρα ο ελληνικός λαός να βάλει ένα τέλος σε αυτά. Θέλω να σας πω, ότι είμαι πολύ υπερήφανος που αυτή τη μεγάλη μάχη θα την δώσω ως υποψήφιος στην Περιφέρεια του Πειραιά. Είναι η πόλη των μεγάλων πολιτικών αγώνων, είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας. Δίνουμε το μήνυμα της νίκης από την σημερινή συγκέντρωση, για να είμαστε πρώτο κόμμα στον Πειραιά και στην Ελλάδα γιατί αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για τη προοδευτική κυβέρνηση».

Ακολούθως επιτέθηκε στη κυβέρνηση: «Τέσσερα χρόνια τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε στα κρίσιμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει: Απέτυχε στη πανδημία, έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, απέτυχε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, είμαστε η χώρα με την ακριβότερη τιμή ρεύματος και καυσίμων, διεύρυνε την ανισότητα, κατάργησε στην πράξη το οχτάωρο, στοχοποίησε τους νέους ανθρώπους. Εξαπάτησε και στοχοποίησε την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, εξαπάτησε τη μεσαία τάξη που σήμερα για να επιβιώσει χρειάζεται κουπόνια. Όλη μας η ζωή έχει γίνει ένα pass. Ήλθε η ώρα να πούμε στον Μητσοτάκη ‘ένα pass, στο σπίτι σου να πας’. Την ίδια στιγμή όμως που εξαπάτησε τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους απόμαχους της δουλειάς, ευνόησε κάποιους λίγους και ισχυρούς. Την ίδια ώρα που μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, 15 μεγάλες επιχειρήσεις βλέπουν ρεκόρ κερδοφορίας των τελευταίων 20 ετών. Σε αυτή την αδικία πρέπει να βάλουμε ένα τέλος. Παράλληλα, τα 4 τελευταία χρόνια είδαμε να καταρρακώνεται το κράτος δικαίου με τις παράνομες υποκλοπές από το γραφείο του πρωθυπουργού, είδαμε να χειραγωγούν την Δικαιοσύνη και να παρεμβαίνουν ακόμη και στο ποια κόμματα θα συμμετάσχουν από την δεξιά πολυκατοικία.

Συνεχίζοντας, έκανε αναφορά στο κράτος δικαίου και χαρακτήρισε «κόλαφο για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου» λέγοντας ότι με την απόφασή του θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης «είναι συνώνυμο με τον Όρμπαν της Ουγγαρίας και κάνει συστάσεις να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και η ΕΥΠ να μην παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο κόλαφος αυτός θα συνοδεύει για πάντα τον κ. Μητσοτάκη».

Ακολούθως αναρωτήθηκε: «Αν τους δοθεί η ευκαιρία να ξανακυβερνήσουν, πώς θα συμπεριφερθούν, τι χειρότερο θα κάνουν σε αυτό τον τόπο;» για να προσθέσει: «Για αυτό οι εκλογές δεν είναι χαλαρής ψήφου, είναι οι εκλογές που θα κρίνουν την ζωή μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα δώσουν την δυνατότητα αλλαγής, ή θα δώσουν την δυνατότητα σε αυτούς που εγκλημάτησαν να συνεχίσουν».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης με την απλή αναλογική: «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν θα αξιοποιήσει την απλή αναλογική. Δεν το πιστεύω. Αν κερδίσει, έστω και με μισή μονάδα, θα προσπαθήσει να κάνει κυβέρνηση, με πιέσεις, με εκβιασμούς, με αποστασίες, όπως έχει παράδοση αυτή η οικογένεια».

Κατόπιν, απευθύνθηκε στις άλλες δυνάμεις – στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Για το ΚΚΕ είπε πως «δεν είναι δυνατόν να επιλέγουν μία ανιστόρητη τακτική διμέτωπου και εξίσωσης, να επαναλαμβάνουν λάθη του παρελθόντος, της λογικής ‘τι Πλαστήρας τι Παπάγος’. Αν κάτι μπορεί να σώσει τον λαό, είναι η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων». Απευθύνθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη «που εμφανίζεται ως αποκλειστικός κληρονόμος του Ανδρέα Παπανδρέου» λέγοντας ότι «ο Παπανδρέου δεν έκανε διμέτωπο: είχε μόνο έναν αντίπαλο, την δεξιά».

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 11 σημείων που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τους συγκεντρωμένους να κρατήσουν το τετράπτυχο: «Αύξηση τιμών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη».

Αναφέρθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών που, όπως σημείωσε, «οφείλεται στην επιλογή της κυβέρνησης να απαξιώσει τον σιδηρόδρομο, να ιδιωτικοποιήσει το σιδηροδρομικό έργο και να βάλει στην θέση του σταθμάρχη με ρουσφέτι, ένα πρόσωπο ανεκπαίδευτο και ανειδίκευτο. Για το δυστύχημα είπαν ένα σωρό ψέματα για να αποφύγουν την ευθύνη. Το χαρακτηριστικό του κ. Μητσοτάκη είναι ότι είναι ο πρωθυπουργός της μη ευθύνης. Δέκα μέρες μετά τα Τέμπη, προχώρησαν σε διορισμό στον ΟΣΕ εκτός ΑΣΕΠ, τέκνων συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. Πιστεύουν ότι το κράτος τους ανήκει. Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος ανήκει στον λαό και όχι σε μια νομενκλατούρα».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επιδίδεται σε μία μαύρη προπαγάνδα, λέγοντας ότι αν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έλθουν νέες συμφορές. Ότι δήθεν είναι το κόμμα που θα μας βγάλει από το ευρώ και θα μας χρεωκοπήσει. Όμως ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει ποιο ήταν το κόμμα που μας χρεωκόπησε δύο φορές, μία φορά το 2009 που άφησε το έλλειμμα στο 15% του ΑΕΠ και την δεύτερη το 2015 που άφησε άδεια ταμεία».

Χαρακτήρισε «περιφρόνηση και υποτίμηση» τα 150 ευρώ στους δεκαοχτάρηδες για να τον ψηφίσουν και πρόσθεσε ότι «κάνουν προσπάθεια να πείσουν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 80 δισ.. Μέχρι τις εκλογές μπορεί να φθάσουν και στα 180 δισ.. Πόσο όμως κοστίζει το πρόγραμμα που εφάρμοσε ο κ. Μητσοτάκης σε ανθρώπινες ζωές και σε δυστυχία;».

Απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους, είπε ότι «αυτή την εκλογική μάχη μπορούμε να την κερδίσουμε μαζί» και πρόσθεσε: «Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. Δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς καταναγκασμούς. Μάθαμε από τα λάθη μας. Αυτή την φορά δεν θα συγκυβερνήσουμε με την Τρόικα αλλά με τον ελληνικό λαό και θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του».

Θυμίζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου, έθεσε το δίλημμα «αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε; Θα δοθεί προοπτική με την αύξηση των μισθών και την μείωση των τιμών, ή θα συνεχίσει το σούπερ μάρκετ να είναι εφιάλτης; Θα δούμε την μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας με 700.000 ακίνητα να περνάνε στα funds, ή θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της εμπορικής στέγης;».

Επανέλαβε το άνοιγμά του στους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών αποχρώσεων λέγοντας: «Δεν είναι θέμα αν είναι κανείς δεξιός, αριστερός ή κεντρώος. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και να τους διαβεβαιώσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή που θέλουν και έχουν ανάγκη. Το δίλημμα λοιπόν είναι Μητσοτάκης ή αλλαγή, Μητσοτάκης ή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώτος και με διαφορά για να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή. Είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξει την αλλαγή, στις 21 του Μάη θα πανηγυρίζει ο λαός, όχι οι ισχυροί, τα καρτέλ και τα συμφέροντα

Τις δεσμεύσεις του για τη στήριξη των εργαζομένων των μέσων σταθερής τροχιάς διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου, στα γραφεία της ΣΤΑΣΥ, τον πρώτο σταθμό της σημερινής περιοδείας του στην ‘Α Πειραιά, μια εκ των τριών περιφερειών όπου θα είναι υποψήφιος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύτηκε για τη στήριξη των εργαζομένων, για τη διαρκή επικοινωνία με τα συνδικάτα «για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ικανοποιούμε τα αιτήματα σας», για την αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, για την ενίσχυση του μισθολογίου «και για την πρόσληψη εκεί που υπάρχει ανάγκη, με ΑΣΕΠ όμως εμείς, γιατί δεν έχουμε την αντίληψη ότι το κράτος είναι τσιφλίκι». Διότι, πρόσθεσε, «πριν από 10 μέρες και παρά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είχαμε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, κόρη συνδικαλιστή συγκεκριμένης παράταξης. Αυτό προσβάλει το συνδικαλιστικό κίνημα και το πολιτικό σύστημα».

Αρχικά ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι επέλεξε για πρώτη φορά να είναι υποψήφιος και στον Πειραιά, σχολιάζοντας ότι παρότι είναι Παναθηναϊκός, για εκείνον, εκτός απ’ τις ομάδες, το κόκκινο χρώμα είναι συνυφασμένο και με τους εργατικούς αγώνες, τους αγώνες για τη δικαιοσύνη, αλλά είναι και το χρώμα της σημαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι ο Πειραιάς είναι τόπος συνυφασμένος με τους αγώνες των εργαζομένων, της εργατικής τάξης της μεσαίας τάξης, της εξωστρεφούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, «με το θαύμα της ναυτιλίας, για το οποίο κάποιοι έδωσαν το ατσάλι στα καρνάγια και τα μηχανουργεία, οι εργαζόμενοι». Στάθηκε στη συμβολική παρουσία του να επιλέξει ως πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στον Πειραιά, τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους σε ένα τέτοιο συνδικάτο. Αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών «που ανέδειξε κάποια πράγματα που δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε, όχι μόνο από ηθικό χρέος απέναντι στους 57 συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα αλλά και στους εκατοντάδες εργαζόμενους που καθημερινά κινδυνεύει η ζωή τους όταν εργάζονται σε συνθήκες χωρίς στοιχειώδη στάνταρ ασφαλείας. Τόνισε ότι «ήταν οι εργαζόμενοι που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα -και γι’ αυτό έχει χαρακτήρα εγκλήματος αυτό που έγινε- και με εξώδικα ότι θα έρθει αυτό το δυστύχημα».

Σημείωσε ότι το μήνυμα του είναι πως «θα κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας μαζί με τους εργαζόμενους για να διασφαλίσουμε ποιοτικές, ασφαλείς, φτηνές και προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες». Επισήμανε ειδικότερα ότι μεταξύ των 11 άρθρων του «Συμβολαίου Αλλαγής» είναι κι αυτό που αφορά στην ανάγκη η μετακίνηση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες, η κάρτα απεριορίστων διαδρομών από τα 28 ευρώ να πάει στα 10, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι πολύ κρίσιμο για το μέσο πολίτη που ζορίζεται «και θα λειτουργήσει θετικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό». Μαζί με αυτό τόνισε την ανάγκη για συνολική πολιτική που θα ενισχύει τις δημόσιες συγκοινωνίες, θα διασφαλίσει τις εργασιακές συνθήκες και τα στάνταρ ασφαλείας των εργαζομένων.

Ειδικότερα είπε ότι είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της εργασιακής κανονικότητας. «Η κατάργηση του ν. Χατζηδάκη δεν κοστίζει στο δημόσιο, κοστίζει όμως σε κάποιους εργοδότες», είπε, σχολιάζοντας ότι «αυτές τις μέρες κάποιοι κάνουν πλαστές κοστολογήσεις και υπερκοστολογούν το πρόγραμμα μας». «Πόσο κοστίζει στους εργαζόμενους να εργάζονται με απλήρωτες υπερωρίες, το να μην είναι θεσμοθετημένο το 8ωρο;», σχολίασε. Σημείωσε ότι το όφελος για τους εργαζόμενους θα είναι μεγάλο αν έχουν το ΣΕΠΕ δίπλα τους, δεσμευόμενος επιπλέον για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συλλογικών συμβάσεων, για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ συν την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, «αλλά αυτή θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα υπάρχει από δω και στο εξής η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων».

Επιπλέον τόνισε ότι πέραν από την επαναθέσπιση της 13ης σύνταξης «που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ» και πέραν της απόδοσης των αναδρομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται και για τον επαναϋπολογισμό σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά «ώστε να έχουν κι αυτοί τη δυνατότητα έστω σε αυτό το ποσοστό των αυξήσεων που μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός και προβλέπεται από τον δικό μας νόμο του ‘18».

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα «πάνω απ’ το κεφάλι μας» και παρά τις πιέσεις της «διατηρήσαμε τις συντάξεις και κάθε Χριστούγεννα ό,τι περίσσευε πρώτη έγνοια μας ήταν οι συνταξιούχοι και μετά θεσπίσαμε τη 13η σύνταξη». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την κατήργησε και πως οι συνταξιούχοι αν συνυπολογιστούν και τα αναδρομικά στερήθηκαν 7 δισ. αυτά τα τέσσερα χρόνια.

‘Αλλη μια δέσμευση που απηύθυνε αφορά στην αξιοποίηση της σημαντικής περιουσίας του ΗΣΑΠ προς το δημόσιο συμφέρον και όχι η εκχώρηση της σε ιδιώτες, για την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση. Είπε ότι «εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε το σχεδιασμό που είχαμε ως κυβέρνηση και να τον υλοποιήσουμε: εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της επισκευαστικής βάσης παράλληλα με την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού και ενίσχυση του δυναμικού με πρόσληψη νέου προσωπικού». Ταυτόχρονα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναβιώσει την συμφωνία που είχε δρομολογήσει για να φτιαχτεί η λεγόμενη Ιπποδάμεια αγορά στο αμαξοστάσιο του πράσινου λεωφορείου «που θα αποτελέσει μια όαση για την περιοχή, για την τοπική κοινωνία». Αναφέρθηκε επιπλέον στο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για υπογειοποίηση του κομματιού από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον πρόεδρο εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας μηχανοδηγών του ΟΣΕ, τον πρόεδρο του σωματείου ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων της κίνησης της ΣΤΑΣΥ και τον πρόεδρο των συνταξιούχων του ΗΣΑΠ για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη δομή συσσιτίου του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας όπου ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για το έργο που επιτελείται.

Όπως ενημερώθηκε, προσφέρονται καθημερινά 500 μερίδες φαγητού, ενώ φροντίδα παρέχεται και σε 300 περίπου, άστεγους πολίτες.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφτηκε τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, όπου και είχε σύντομη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ.

«Είναι χαρά μου που είμαι εδώ, γνωρίζω ότι η Ιερά Μητρόπολή σας έχει ένα ιδιαίτερο έργο και μια ιδιαίτερη παρουσία στο κοινωνικό χώρο, το οποίο εμένα με συγκινεί ιδιαίτερα, γιατί πιστεύω ότι στις μέρες μας, αν έχουμε κοινό σκοπό, τη δικαιοσύνη, οφείλουμε να κάνουμε πράξη τη δικαιοσύνη, προστατεύοντας τους αδύναμους», είπε ο κ. Τσίπρας σε διάλογο που είχε με τον Μητροπολίτη Πειραιώς μπροστά στις κάμερες. «Και πραγματικά η Ιερά Μητρόπολη του Πειραιά κάνει αυτή την προσπάθεια και έχετε αποδώσει σημαντικό έργο στους συνανθρώπους που βρίσκονται ευάλωτοι στον κοινωνικό ιστό. Βεβαίως πρέπει και η πολιτεία να κάνει περισσότερα, και να ενισχύσει τις προσπάθειες σας», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ παρήγορο το γεγονός ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας εθελοντικά ενεργοποιούνται σε μια σειρά από δομές και είναι δίπλα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «βασικό συστατικό ειναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο αδιακρίτως».

«Αδιακρίτως», είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς. «Και αυτό πρέπει να το τονίσουμε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «και μου κάνει πολύ θετική εντύπωση που το τονίσατε κι εσείς ο ίδιος, γιατί αυτό ειναι βασικό στοιχείο της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τους ανθρώπους, ούτε για τα πιστεύω τους, ούτε για το χρώμα τους δέρματος τους…». «Ούτε για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ούτε για τίποτα», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, αναφέροντας επιπλέον: «Εμείς χαιρόμαστε που είστε εδώ, γιατί είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Α’ Πειραιώς, αυτό μας τιμά ιδιαιτέρως. Σας ευχαριστούμε και για την τιμή που είχατε κάνει στην πόλη να έρθετε στα Θεοφάνεια, με τη σεπτή παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου μας και προέδρου της ιεραρχίας μας, κ. Ιερώνυμου και να μας τιμήσετε με τον τρόπο αυτό, τιμώντας, όχι μόνο την θρησκευτική εορτή, αλλά και το μεγάλο της θαλάσσης κράτος των Ελλήνων, διότι εδώ είναι η ναύαρχος πόλις».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι και για τον ίδιο είναι τιμή να είναι υποψήφιος στον Πειραιά «μια πολύ σημαντική πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία και αγώνων για τη διακιοσύνη και σε κρίσιμες και δύσκολες στιγμές, και στα χρόνια της Κατοχής αλλά και πιο πριν. Εδώ ήταν η έδρα των εργατικών αγώνων, το μέγα θαύμα της ναυτιλίας στήθηκε στα μηχανουργεία και τα καρνάγια, εκεί δέθηκε το ατσάλι». «Αισθάνομαι», συνέχισε, «μια μεγάλη τιμή που είμαι υποψήφιος εδώ και θέλω να γνωρίσω καλύτερα τους ανθρώπους που δουλεύουν γι’ αυτή τη σημαντική πόλη και για τους ανθρώπους αυτής της πόλης». «Τώρα έχει αλλάξει και μορφή, έχει γίνει πολύ πιο παναθρώπινος ο χώρος τώρα, με την κρουαζιέρα έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων απ’ όλη τη γη», παρατήρησε ο κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς στάθηκε και στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί τη Μεγάλη Πέμπτη στη φράση «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης»: «Χρησιμοποιήσατε μια ωραία φράση, γραφική ‘Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης’, και ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί, ξέρετε, αυτή η δικαιοσύνη που για τον Θεό είναι απέραντη αγάπη και αποδοχή, για εμάς είναι κάτι πολύ πιο διαφοροποιημένο, ξέρετε, με τους νομικισμούς μας και τους δικανισμούς μας, την ανθρώπινη ατελή όραση του πράγματος. Αλλά η πληρότης της δικαιοσύνης ταυτίζεται με την αγάπη και την κατανόηση, τη συγκατάβαση των ανθρώπων». Ο Μητροπολίτης Πειραιώς μίλησε για την εικόνα της Αγίας Τριάδας που κοσμεί το χώρο όπου έγινε η συνάντηση, την οποία είχε ο παλαιός ναός της Αγίας Τριάδας που είχε καταστραφεί το 1944 από τους βομβαρδισμούς στη γερμανική κατοχή, όμως η εικόνα είχε μείνει αλώβητη. «Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας, για τη δράση σας γενικότερα και ευχόμεθα να έχετε κάθε επιτυχία, και στην οικογενειακή σας ζωή, αλλά κυρίως και στο χώρο της πολιτικής δράσης που είναι τόσο σημαντικός, γιατί αφορά όλες τις οικογένειες», είπε καταληκτικά ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Γηροκομείο Πειραιά όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, και συνομίλησε με ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα