back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δύο Ρώσοι στρατιώτες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Δύο Ρώσοι στρατιώτες από την Καμτσάτκα, στη Ρωσική Άπω Ανατολή, καταδικάστηκαν έκαστος σε δυόμιση χρόνια φυλάκισης επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Σε ξεχωριστές αποφάσεις, οι άνδρες, που με βάση τα έγγραφα του στρατοδικείου ταυτοποιήθηκαν ως ο Αλεξάντρ Στεπάνοφ και ο Αντρέι Μιχαήλοφ, κρίθηκαν ένοχοι επειδή αρνήθηκαν διαταγές να πάνε στη μάχη εν καιρώ πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τροποποίησε πέρυσι τον ποινικό κώδικα προκειμένου να περιλαμβάνει ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια για τέτοιου είδους παραβιάσεις.

Το στρατοδικείο στην Καμτσάκτα επέβαλε τις ποινές στον Στεπάνοφ και τον Μιχαήλοφ στις 25 και τις 27 Απριλίου, αντίστοιχα. Οι δύο άνδρες δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί στη φυλακή και μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή να επιστρατευτούν επιπλέον 300.000 στρατιώτες τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να ενισχυθεί η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου ο στρατός έχει υποστεί βαριές απώλειες στους σχεδόν 15 μήνες του πολέμου. Η κίνηση, πρωτόγνωρη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα για να μην επιστρατευθούν.

Τον Φεβρουάριο, 20χρονος έφεδρος από τα βόρεια Ουράλια απαγχονίστηκε με μια ζώνη, δίνοντας τέλος στη ζωή του, σε στρατιωτική μονάδα έξω από τη Μόσχα αφού αρνήθηκε να πάει στην Ουκρανία, σύμφωνα με την OVD-Info.

«Δεν θέλω να υπακούω σε ανθρώπους που δεν εμπνέουν τίποτα άλλο παρά φόβο και απέχθεια», έγραψε ο στρατιώτης, ο Σεργκέι Γκρίντιν, στο σημείωμα που άφησε πριν αυτοκτονήσει. «Έτσι, αποφάσισα να πεθάνω εδώ, στην πατρίδα μου, χωρίς το αίμα κάποιου άλλου στα χέρια μου».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα