back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε στο 3% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Στα ύψη τρόφιμα και μεταφορές

Διαβάστε επίσης

Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η πτωτική πορεία του ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταγράφοντας μονοψήφια αύξηση στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο Απρίλιο του 2022 και αύξηση κατά 0,6% έναντι του περασμένου Μαρτίου.

Ωστόσο ο δείκτης του κλάδου των τροφίμων αλλά και των μεταφορών παραμένει σε διψήφια ποσοστά αύξησης της τάξης του 11,4%, έναντι 14,3% τον περασμένο Μάρτιο αποτυπώνοντας έτσι τις διαδοχικές ανατιμήσεις και την ακρίβεια που εξακολουθούν να διατηρούν υψηλό το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών και ειδικά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Η μείωση του γενικού δείκτη τιμών οφείλεται κυρίως στην σημαντική υποχώρηση των τιμών του ηλεκτρισμού κατά 29,9%, του φυσικού αερίου κατά 25,1% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20,7%. Ωστόσο π.χ. οι τιμές στα Σούπερ Μάρκετ και τα παντοπωλεία αλλά και στις μεταφορές επιβατών με μέσα μεταφοράς, όπως ΤΑΧΙ και αεροπλάνα καθώς και η διαμονή σε ξενοδοχεία και ο καφές σε καφετέριες δεν λένε να πέσουν παρότι υποχωρούν σημαντικά οι τρεις κύριοι παράγοντες που εκτίναξαν τον πληθωρισμό. Δηλαδή η ενέργεια (ρεύμα και ορυκτά καύσιμα), οι πρώτες ύλες (σιτάρι, καλαμπόκι κλπ) και τα μεταφορικά.

Να σας μεταφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες αυξήσεις σε είδη τροφίμων και πρώτης ανάγκης αλλά και στις μεταφορές. Τα γαλακτοκομικά τον Απρίλιο σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 19,1%,το ψωμί και τα δημητριακά κατά 13,1%, κατά 12% το κρέας, κατά 16,2% τα έλαια, κατά 16,3% τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριών, κατά 13,9% τα φαρμακευτικά προϊόντα, άνω του 30% οι μεταφορές με αεροπλάνο και ΤΑΧΙ, ενώ το πακέτο διακοπών είναι ακριβότερο κατά 10,9%.

Σύγκριση Απριλίου 2023 με Απρίλιο 2022.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,0% τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 4,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 10,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 6,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 1,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
• 3,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.
• 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 6,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 13,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
• 1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα