back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κ. Σκανδαλίδης: Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν κρατάει αποστάσεις με υποδεκάμετρα ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το επίδικο των μετεκλογικών συνεργασιών έχει ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με τα κόμματα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πιο κοντά στα προβλήματα της χώρας και στις λύσεις που απαιτούνται. Δεν κρατάει αποστάσεις με υποδεκάμετρα ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, ο Κώστας Σκανδαλίδης υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν βλέπει πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, την επομένη των εκλογών.

«Το πεδίο συνεννόησης απαιτεί διαφοροποίηση του μοντέλου διακυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει ότι η ΝΔ θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία αλλαγών. Αν πρόκειται να επαναλάβουμε την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει νόημα να υπάρχει», είπε, συμπληρώνοντας «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας».

«Είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη ΝΔ όταν δεν έχει διαλευκανθεί ακόμα η υπόθεση των υποκλοπών ή όταν η πρακτική που ακολουθεί στην άσκηση εξουσίας μας βρίσκει τελείως αντίθετους;», αναρωτήθηκε.

Όπως επισήμανε, το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα των εκλογών: «Όταν έρθει η δική μας σειρά, δεν θα προτείνουμε μια κυβέρνηση όπως αρέσει στον κ. Μητσοτάκη ή στον κ. Τσίπρα αλλά με άξονα εκείνα τα μίνιμουμ σημεία βάσει των οποίων θα μπορούσε να βρεθεί κοινός κώδικας συνεννόησης και να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις προκειμένου να δημιουργηθεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Εν συνεχεία, θα τους καλέσουμε να συζητήσουμε. Αν δεν το επιθυμούν, θα πάρουν την ευθύνη να οδηγήσουν τη χώρα σε δεύτερες εκλογές».

Εκτίμησε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ εντοπίζει περισσότερα σημεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο και το αιτιολόγησε λέγοντας: «Προτάσεις τις οποίες έχουμε κάνει εδώ και ένα χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ τις επαναλαμβάνει στο δικό του πρόγραμμα, ενδεχομένως για να δείξει σκοπίμως ότι υπάρχει προγραμματική συμφωνία».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο συνεργασίας ακόμα και με τη ΝΔ σε κάποια σημεία στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εμφανίσει τον μανδύα του σοσιαλδημοκράτη».

Ο κ. Σκανδαλίδης, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμμένει στη θέση του να αλλάξει το υπόδειγμα πολιτικής στη χώρα: «Θα αγωνιστούμε για κυβερνήσεις συνεργασίας με βάση προοδευτικές προγραμματικές συμφωνίες και αν θέλουν να συζητήσουμε και για τη διάταξη των προσώπων που θα δώσουν υπόσταση σε αυτή τη συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε. Η δική μας πολιτική γραμμή είναι μιας σοσιαλδημοκρατικής δύναμης στην Ελλάδα που φιλοδοξεί να της δώσει ο λαός ένα ποσοστό τέτοιο ώστε να διαδραματίσει ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις».

Κλείνοντας, απέρριψε “μετ’ επιτάσεως το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ένα κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα υπάρχει και το ΜέΡΑ 25, λέγοντας: «Το παιχνίδι είναι ανάμεσα σε ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα τρία κόμματα θα κρίνουν την επόμενη μέρα των εκλογών γιατί υποτίθεται ότι έχουν έναν κοινό προσανατολισμό για την πορεία της χώρας. Το ΜέΡΑ 25 έχει επί της ουσίας μια στρατηγική εξόδου από την Ευρώπη, θέλει να κλείσουν οι τράπεζες και να οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες. Αν εμφανιστεί κάποιο κόμμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού το οποίο θα κάνει τη έκπληξη και θα βρεθεί στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων μετά τις εκλογές, μακάρι να γίνει».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα